Категорія
Новини
Дата

Росія з початку року втратила 7% нафтопереробних потужностей через атаки українських дронів – Reuters

У першому кварталі 2024 року мінімум сім російських нафтопереробних заводів (НПЗ) зупинили роботу через атаки українських безпілотників, пише Reuters із посиланням на власні розрахунки.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Сім НПЗ через атаки дронів зупинили потужності з перероблення 4,6 млн т нафти, або 7% від загального обсягу, зазначає агентство.
  • Одним із останніх роботу зупинив Куйбишевський НПЗ (Самарська область). БпЛА атакували цей завод у ніч на 23 березня. Після атаки завод зупинив роботу нафтопереробної установки CDU-5, через що потужності підприємства знизилися вдвічі, зазначило видання з посиланням на джерела. 
  • Водночас прогноз виробництва нафтопереробки у РФ на 2024 рік залишається незмінним і близьким до минулорічного рівня – близько 5,5 млн барелів на день, заявив минулого тижня міністр енергетики Росії Ніколай Шульгінов.
  • Накопичений аварійний простій первинних потужностей на НПЗ РФ, що виник через атаки на підприємства, до середини березня 2024 року становив 3,5 млн т, збільшившись у 10 разів у порівнянні з сумарним вибуттям потужностей з аналогічних причин за два попередні роки – 2022-й та 2023-й (0,352 млн т), а кількість пошкоджених установок первинної переробки нафти зросла втричі, зазначало раніше агентство.

Контекст

У ніч на 12 березня безпілотники атакували НПЗ компанії «Лукойл» у Нижньогородській області. Внаслідок атаки виведено з ладу найбільшу установку, яка забезпечувала 53% перероблення нафти на НПЗ.

У ніч на 13 березня СБУ атакувала дронами три нафтопереробні заводи в Росії: в Рязані, Кстово Нижегородської області та Кірішах Ленінградської області. За даними джерела УП, ці атаки – продовження низки спецоперацій по ворожих НПЗ, які раніше розпочала спецслужба. Атаковані НПЗ входять до пʼятірки найбільших заводів у РФ.

13 березня Новошахтинський завод нафтопродуктів, що розташований у Ростовській області РФ, зупинився після атаки дронів

У ніч на 15 березня безпілотники уразили підприємство «Первый завод» у Калузькій області РФ, яке займається переробленням нафти. Які наслідки атак та який пріоритетний для українських спецслужб НПЗ досі залишається неушкодженим – у матеріалі Forbes Ukraine.

Минулого тижня FT із посиланням на трьох співрозмовників повідомила, що США закликали Україну припинити атаки на російську енергетичну інфраструктуру, оскільки це може спровокувати зростання світових цін на нафту та заходи у відповідь на тлі президентської кампанії Джо Байдена.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні