Категорія
Новини
Дата

США закликали Україну припинити атаки на російські НПЗ через ризики зростання цін на нафту – FT

США закликали Україну припинити атаки на російську енергетичну інфраструктуру, оскільки це може спровокувати зростання світових цін на нафту та заходи у відповідь на тлі президентської кампанії Джо Байдена. Про це пише Financial Times з посиланням на трьох співрозмовників, знайомих із цим питанням.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Попередження з Вашингтона були передані високопосадовцям СБУ та ГУР, повідомили джерела FT.
  • Один зі співрозмовників видання сказав, що Білий дім дедалі більше стурбований «нахабними атаками українських безпілотників», які вразили російські НПЗ, термінали та сховища.
  • Попри санкції та обмеження РФ залишається одним із найважливіших світових експортерів енергоресурсів, зазначає видання. Цього року ціни на нафту зросли приблизно на 15% – до $85 за барель, що призвело до зростання вартості палива саме тоді, коли Джо Байден розпочав свою президентську кампанію. 
  • Вашингтон також стурбований тим, що через атаки України по російських об’єктах, РФ може у відповідь атакувати енергетичну інфраструктуру, на яку покладається Захід. Йдеться про трубопровід КТК (Каспійський трубопровідний консорціум), який транспортує нафту з Казахстану через РФ на світовий ринок. Його використовують західні компанії, зокрема ExxonMobil і Chevron.
  • «Ми не заохочуємо і не дозволяємо атаки всередині Росії», – сказав представник Ради нацбезпеки США.
  • Україна показала, що може вразити більшу частину інфраструктури експорту нафти в західній Росії, поставивши під загрозу близько 60% експорту країни, зазначила Хеліма Крофт, колишній аналітик ЦРУ, який зараз працює в RBC Capital Markets.  
  • Занепокоєння США виникли напередодні важкої боротьба президента Байдена за переобрання. «Ніщо так не лякає чинного американського президента, як різке зростання цін на бензин в рік виборів», – сказав Боб Макнеллі, президент консалтингової компанії Rapidan Energy і колишній радник Білого дому з енергетики.
США закликали Україну припинити атаки на російські НПЗ через ризики зростання цін на нафту – FT /Фото 1

Контекст

Загальний обсяг завантаження установок первинної переробки нафти російськими НПЗ у період з 14 до 20 березня знизився на 7,5% до першої половини місяця до 0,687 млн т на добу після аварійних зупинок низки заводів на тлі атак безпілотників, свідчать розрахунки Reuters на основі даних галузевих джерел.

Накопичений аварійний простій первинних потужностей на НПЗ РФ, що виник через атаки на підприємства, до середини березня 2024 року становив 3,5 млн т, збільшившись у 10 разів у порівнянні з сумарним вибуттям потужностей з аналогічних причин за два попередні роки – 2022 та 2023 (0,352 млн т), а кількість пошкоджених установок первинної переробки нафти зросла втричі, зазначає агентство.

Україна продовжує бити по російській нафтовій промисловості. З 12 по 15 березня пошкоджено чотири великі нафтопереробні заводи РФ. Один із них – за 800 км від українського кордону. 

Атаки 12–15 березня – це друга хвиля масованих ударів по російській нафтовій промисловості у 2024-му. Перша відбулася в другій половині січня, коли було поцілено великі російські НПЗ, а також Усть-Лузький завод із переробки газового конденсату. 

Росії знадобився місяць, щоб відновити обсяги виробництва до рівня грудня – останнього місяця без атак, за даними Bloomberg.

Наслідок останньої атаки – ціни на бензин А-95 сягнули рекордних значень за останні пів року. Зростання відбувається попри те, що з 1 березня експорт бензину з РФ заборонений. З 12 березня гуртові ціни зросли на 7%, за даними Консалтингової компанії «А-95».

Виведення з ладу російських НПЗ відбувається напередодні весняного зростання попиту на паливо.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні