Категорія
Новини
Дата

Україна заарештувала майно російської «Татнефти» на 400 млн грн. Компанію підозрюють у постачанні нафтопродуктів Міноборони РФ

Український суд наклав арешт на майно, рахунки та корпоративні права групи компаній, заснованих російською компанією «Татнефть». Слідство заявляє, що компанія постачає нафтопродукти для потреб підрозділів міністерства оборони РФ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними ДБР, яке здійснює досудове розслідування, арештовано 115 об’єктів нерухомого майна: нафтобази, заправні станції, нежитлові будівлі, земельні ділянки та 118 бензовозів і автомобілів.
  • Вартість корпоративних прав підприємств та рухомого майна складає близько 400 млн грн, йдеться у повідомленні ДБР. Після оцінки нерухомого майна сума може зрости до 2 млрд грн, заявляють слідчі.
  • Активи будуть передані Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).
  • Офіс генпрокурора здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України (ч. 3 ст. 110-2 КК України).

Контекст

В червні минулого року ТОВ «Татнафта-АЗС-Україна» заявляла про плани оптимізувати та розвивати роздрібні продажі пального. «Татнафта» вирішила продати 31 АЗС та сім нафтобаз у Харківській та Полтавській областях. Загалом російській «Татнефти» в Україні належало 91 АЗС, девʼять нафтобаз та одна ДПС у Харківській та Полтавській областях.

3 березня Верховна Рада ухвалила законопроєкт (№7122), який визначає правові засади примусового вилучення російського майна в Україні. Вилучення здійснюється без жодного відшкодування.

12 травня народні депутати схвалили конфіскацію майна фізичних та юридичних осіб Російської Федерації та Республіки Білорусь. Перша версія законопроєкту була ветована президентом. Після доопрацювання акта нардепи повторно його ухвалили.

Закон запроваджує новий вид санкцій – стягнення в дохід держави активів, що належать фізичній або юридичній особі, а також активів, якими така особа може прямо чи опосередковано розпоряджатися.

Раніше в Бюро економічної безпеки заявляли про накладення арешту на активи Росії та Білорусі вартістю 30 млрд грн.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні