Категорія
Новини
Дата

Українські айтішники їдуть до Львова та Польщі – карта міграції від DOU

Портал DOU.UA випустив дослідження маршрутів міграції українських IT-спеціалістів. Його склали на основі опитування 7 тисяч осіб. Які його результати.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • 60% опитаних покинули свої домівки із початку повномасштабної війни. Якщо екстраполювати ці результати на усю IT-спільноту, мова може йти про понад 180 000 людей. Більшість (46%) обрали релокацію усередині країни, ще 14% мали змогу та бажання виїхати за кордон.
  • Найчастіше переїжджали айтівці з Харкова (87% респондентів) і Чернігова (89%), Києва (80%).
  • Найбільше айтівців прийняла Львівська область (11% респондентів), Закарпаття (9%) та Івано-Франківська область (6%).
  • Серед тих, хто виїхав закордон, найчастіше обирали Польщу (35,2%), Німеччину (10,3%), Румунію (5,7%). Далі Іспанія, Чехія, Туреччина, Португалія, Болгарія, Кіпр. 
  • Основні критерії для вибору місця релокації – наявність друзів та родичів, безпека.

Контекст

Кількість українських біженців у Європі перевищила 4 млн людей, понад 6,5 млн стали внутрішньо переміщеними особами, повідомляє ООН. Найбільше тимчасових мігрантів (понад 2 млн осіб) прийняла Польща. Наступні за популярністю країни для виїзду, за даними оператора Vodafone, це Чехія, Угорщина, Німеччина, Румунія, Молдова, Словаччина.

До того ж останнім часом спостерігається і тенденція масового повернення українців, пише The New York Times. Наприклад, у суботу (2 квітня), близько 18 000 українців залишили країну, а 9 000 повернулися через прикордонні пости у Львівській області, повідомив виданню Юрій Бучко, заступник військового керівника Львова. «Дедалі більше сімей, переконаних, що війна може тривати роками, вирішили, що безпека вдома краща, ніж життя біженця», – говорить видання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні