Категорія
Новини
Дата

Українські книжкові мережі розповіли, чи вплине на їхній бізнес заборона імпорту книг з Росії

2 хв читання

Заборона імпорту книг з Росії та Білорусі мала б позбавити книгарні частки обороту та клієнтів. Проте ритейлери «Книголенд», «Книгарня Є», Yakaboo та «КСД» кажуть, що нічого не втрачають

Ключові факти

  • До 2012-го продукція російських видавців та дистриб’юторів заповнювала до 90% ринку, розповідав засновник видавництва «Лабораторія» Антон Мартинов. Російська книга складала 50-70% в обороті великих книготорговців, йшлось у пості «Книгарні Є» за 2020-й. Разом із «сірими» схемами до 24 лютого 2022-го обсяг російського імпорту становив близько $100 млн на рік, підрахував директор «Видавництва Ранок» Віктор Круглов.  . 
  • Велика війна пришвидшила відмову багатьох книгарень від виданих у Росії книжок. Після 24 лютого 2022 року вони зникли з фізичних і онлайн-полиць мереж «Книголенд», «Книгарня Є», Yakaboo, «КСД».
  • На початку 2022-го близько 20% залишків товару в харківській мережі «Книголенд» припадало на літературу з Росії. 25 лютого 2022 року вона першою заявила про припинення продажу книг російських видавництв, каже Круглов.  З 12-13% клієнтів, що купували в мережі книги російською, приблизно 10% перейшли на український продукт, говорить директор «Книголенду» Ігор Зарудко.  
  • Відсоток проданих книг російською у «Книгарні Є» щороку складав близько 5%. Нині видані в Україні російськомовні книжки становлять 0,3% продажів мережі, каже директорка зі стратегічного розвитку «Книгарні Є» Лариса Гужвинська. Частка проданих російськомовних книг на Yakaboo впродовж останнього року – 4%. «Спостерігаємо постійне скорочення сегмента», – додають у пресслужбі книжкової платформи.

Контекст

Закон 2309-ІХ забороняє розповсюджувати книги з Росії та Білорусі і зобовʼязує дистриб’юторів створювати й поширювати книги українською, мовами корінних народів України або офіційними мовами ЄС.

Всього в Україні близько 200 книгарень, найбільші мережі — «Книгарня Є» (45 магазинів), КСД (43), «Книголенд» (33) та «Буква» (28), йдеться в дослідженні «Українського інституту книги» за липень 2023 року та на сайтах книгарень. Серед найпопулярніших книжкових онлайн-ритейлерів Yakaboo (1,8 млн відвідувань на місяць) та сайт «Книгарні Є» (1,3 млн відвідувань на місяць).

У 2010-х росіяни фактично «купили» великі мережі в Україні, через які заходили на ринок, розповідав засновник видавництва «Лабораторія» Антон Мартинов. Книжкова платформа Yakaboo була офіційним дистриб’ютором російського видавництва «Альпина», ТОВ «Форс Україна» купувало права і друкувало книжки холдингу «Эксмо-АСТ».

Після вторгнення споживач підтримує заміщення російськомовних книжок україномовними, каже Гужвинська. Виторг «Книгарні Є» у 2022 році зріс на 108 млн грн — до 418 млн грн, а «Книголенду» — майже на 1,5 млн грн — до 52 млн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні