Категорія
Новини
Дата

Українські книжкові мережі розповіли, чи вплине на їхній бізнес заборона імпорту книг з Росії

Заборона імпорту книг з Росії та Білорусі мала б позбавити книгарні частки обороту та клієнтів. Проте ритейлери «Книголенд», «Книгарня Є», Yakaboo та «КСД» кажуть, що нічого не втрачають

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • До 2012-го продукція російських видавців та дистриб’юторів заповнювала до 90% ринку, розповідав засновник видавництва «Лабораторія» Антон Мартинов. Російська книга складала 50-70% в обороті великих книготорговців, йшлось у пості «Книгарні Є» за 2020-й. Разом із «сірими» схемами до 24 лютого 2022-го обсяг російського імпорту становив близько $100 млн на рік, підрахував директор «Видавництва Ранок» Віктор Круглов.  . 
  • Велика війна пришвидшила відмову багатьох книгарень від виданих у Росії книжок. Після 24 лютого 2022 року вони зникли з фізичних і онлайн-полиць мереж «Книголенд», «Книгарня Є», Yakaboo, «КСД».
  • На початку 2022-го близько 20% залишків товару в харківській мережі «Книголенд» припадало на літературу з Росії. 25 лютого 2022 року вона першою заявила про припинення продажу книг російських видавництв, каже Круглов.  З 12-13% клієнтів, що купували в мережі книги російською, приблизно 10% перейшли на український продукт, говорить директор «Книголенду» Ігор Зарудко.  
  • Відсоток проданих книг російською у «Книгарні Є» щороку складав близько 5%. Нині видані в Україні російськомовні книжки становлять 0,3% продажів мережі, каже директорка зі стратегічного розвитку «Книгарні Є» Лариса Гужвинська. Частка проданих російськомовних книг на Yakaboo впродовж останнього року – 4%. «Спостерігаємо постійне скорочення сегмента», – додають у пресслужбі книжкової платформи.

Контекст

Закон 2309-ІХ забороняє розповсюджувати книги з Росії та Білорусі і зобовʼязує дистриб’юторів створювати й поширювати книги українською, мовами корінних народів України або офіційними мовами ЄС.

Всього в Україні близько 200 книгарень, найбільші мережі — «Книгарня Є» (45 магазинів), КСД (43), «Книголенд» (33) та «Буква» (28), йдеться в дослідженні «Українського інституту книги» за липень 2023 року та на сайтах книгарень. Серед найпопулярніших книжкових онлайн-ритейлерів Yakaboo (1,8 млн відвідувань на місяць) та сайт «Книгарні Є» (1,3 млн відвідувань на місяць).

У 2010-х росіяни фактично «купили» великі мережі в Україні, через які заходили на ринок, розповідав засновник видавництва «Лабораторія» Антон Мартинов. Книжкова платформа Yakaboo була офіційним дистриб’ютором російського видавництва «Альпина», ТОВ «Форс Україна» купувало права і друкувало книжки холдингу «Эксмо-АСТ».

Після вторгнення споживач підтримує заміщення російськомовних книжок україномовними, каже Гужвинська. Виторг «Книгарні Є» у 2022 році зріс на 108 млн грн — до 418 млн грн, а «Книголенду» — майже на 1,5 млн грн — до 52 млн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні