Категорія
Новини
Дата

У Туреччині на воду спустили український корвет «Гетьман Іван Виговський» – ВМС (фото)

1 хв читання

У Стамбулі відбулась церемонія спуску на воду багатоцільового корабля класу корвет «Гетьман Іван Виговський», який будується турецькою кораблебудівною компанією STM на замовлення України, повідомляє пресслужба Військово-Морських Сил ЗСУ. 

«Гетьман Іван Виговський» є другим корветом, який будується на замовлення ВМС ЗС України. Першим кораблем типу Ada є «Гетьман Іван Мазепа».

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Спущення на воду відбулося на військовій верфі підприємства İstanbul Shipyard Naval.
  • Участь у заході взяла перша леді України Олена Зеленська, яка розбила об корпус збудованого для України корабля пляшку шампанського і саме з цього моменту корвет офіційно отримав власне імʼя – «Гетьман Іван Виговський».
  • Командувач Військово-Морських Сил віце-адмірал Олексій Неїжпапа подякував турецькій стороні за внесок у розвиток бойових спроможностей українського національного флоту.
  • Очікується, що корабель здійснить своє перше плавання у 2026 році. Передача військового корабля Україні запланована на перший квартал 2027-го, повідомив Озгюр Гюлерюз, генеральний директор турецької суднобудівної компанії STM, пише «Укрінформ».
У Туреччині на воду спустили український корвет «Гетьман Іван Виговський» – ВМС (фото) /Фото 1

Фото: ВМС ЗСУ

У Туреччині на воду спустили український корвет «Гетьман Іван Виговський» – ВМС (фото) /Фото 2

Фото: ВМС ЗСУ

У Туреччині на воду спустили український корвет «Гетьман Іван Виговський» – ВМС (фото) /Фото 3

Фото: ВМС ЗСУ

У Туреччині на воду спустили український корвет «Гетьман Іван Виговський» – ВМС (фото) /Фото 4

Фото: ВМС ЗСУ

Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

Проєкт з будівництва корветів для ВМС України розпочато у 2020 році. Перший корвет «Гетьман Іван Мазепа» спустили на воду 2 жовтня 2022-го, а вже торік у серпні в Туреччині заклали кіль другого.

Будівництво цих суден відбувається в межах рамкової угоди, яку Україна й Туреччина уклали наприкінці 2020 року.

У 2021-му президент України Володимир Зеленський анонсував, що в Україні до 2035 року планують реалізувати велику програму з розбудови військово-морського флоту. Вона мала передбачати створення в Україні інфраструктури для будівництва військово-морського флоту: малих підводних човнів, корветів і військових катерів, а також розбудову військово-морських баз.

Після вторгнення РФ Україна без власного надводного флоту змогла знищити або пошкодити 36 кораблів та катерів Чорноморського флоту РФ, відкривши морський шлях для українського зерна. Ті, що залишилися, ворог заховав у порту Новоросійська. Які зараз спроможності російського флоту та що відбувається з інфраструктурою – у матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд