Категорія
Новини
Дата

В Україні створять кібервійська – уже почали приймати заявки. Чому вони потрібні

Україна матиме власні кібервійська – вони відповідатимуть за інформаційну безпеку, захист критичної інфраструктури та розвідку, розповів в інтервʼю Forbes заступник секретаря РНБО Сергій Демедюк. Законопроєкт про створення цих військ ще в розробці, але для кандидатів уже відкрили набір. Як можна вступити

Повний текст розмови Сергія Демедюка з Forbes вийде завтра, 18 лютого.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Президент України Володимир Зеленський підписав указ про створення кібервійськ ще у серпні 2021 року. Мета цих військ – реагувати на загрози у кіберпросторі.
  • Такі підрозділи вже діють у Польщі, Німеччині, Естонії, Ізраїлі. Про необхідність мати такі війська неодноразово говорили українські кіберексперти. У 2017 році Росія також визнала, що має «війська інформаційних операцій» – вони займаються контрпропагандою та протидією втручання в інформаційні системи.
  • Національний координаційний центр кібербезпеки уже «на фінальному етапі» розробки законодавчих нормативних актів, що, зокрема, визначатимуть структуру кібервійськ, каже Демедюк.
  • У війська вже почали набирати резервістів – ними можуть стати фахівці з ІТ-спеціальністю. Заявки приймає Національний координаційний центр кібербезпеки, який працює на території київського центру «Парковий».
  • Учасників майбутніх кібервійськ розподілять між державними органами, які відповідають за кібербезпеку – СБУ, Держспецзв’язку, Кіберполіція, РНБО, НБУ, Мінцифри, Міністерство оборони, Збройні сили та розвідувальні органи. Обрати напрям можна самостійно, залежно від навичок та знань.

Цитата

«Кібервійська – це просто ще один рід військ. Ми не стоврюємо нічого нового, ми робимо перерозподіл уже існуючого складу військ і набираємо нових людей», – каже Демедюк.

Контекст

Зараз за кібербезпеку України відповідають підрозділи девʼяти органів, зокрема Держспецзв’язку та НБУ. Проте, терміну «кібервійська» в українському законодавстів нема, а отже для них нема окремого фінансування, підготовки та набору.

Мати окремий набір, за словами Демедюка, важливо: «тоді спеціаліст, який володіє ІТ-навичками не піде воювати, копати окопи чи займатися артилерією, а працюватиме за своїм напрямом». Це підвищує мотивацію, каже Демедюк.

Набір у кібервійська почали раніше, щоб «не втрачати час», адже загроза інформаційній безпеці України уже існує.

За словами міністра оборони Олексія Резнікова, нові війська можуть назвати Силами кібероборони – це дасть їм ширші юридичні можливості в майбутньому.

Поки що не відомо, якою буде структура майбутніх кібервійськ та скільки їм виділять з бюджету – все це вкажуть у законопроєкті, каже Резніков.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні