Категорія
Новини
Дата

В Україні створять мережу стартап-шкіл на базі університетів

1 хв читання

В Україні впровадять експериментальний проєкт зі створення мережі стартап-шкіл – інкубаторів – акселераторів на базі закладів вищої освіти та наукових установ. Відповідну постанову ухвалив уряд, повідомила пресслужба Міністерства освіти та науки.

Ключові факти

  • Передбачається, що проєкт посилить співпрацю університетів та науково-дослідних установ із бізнесом, що сприятиме збільшенню частки наукоємних стартапів та інноваційної продукції в Україні за ключовими напрямами.
  • У межах проєкту планується створити шість стартап-шкіл – інкубаторів – акселераторів. Для цього МОН проведе конкурсний добір серед ЗВО та наукових установ.
  • Основні критерії конкурсного добору: комерційна ефективність наукових, науково-технічних проєктів; наявність інноваційної інфраструктури на базі закладу вищої освіти, наукової установи; досвід співпраці з приватним сектором; потенціал розвитку екосистеми стартапів закладу вищої освіти.
  • Конкурсний добір та старт реалізації проєкту заплановано на початок літа 2024 року.
  • Мережа стартап-шкіл – інкубаторів-акселераторів допоможе в тестуванні наукових проєктів, пошуку та залученню інвесторів, наданні фінансової підтримки на початковому етапі розвитку стартапу, йдеться у повідомленні МОН.
  • У майбутньому планується залучити до проєкту якомога більше університетів та наукових установ всієї України.

Контекст

Вже наступного року в Україні може стартувати масштабна реформа вищої освіти. Перший крок найбільші університети можуть зробити вже у 2024-му – йдеться про перезапуск наглядових рад. 

З січня 2024-го експериментально працює перезапущена наглядова рада у Національному авіаційному університеті (НАУ). Її очолив колишній СЕО «Київстару» Петро Чернишов

«Рухаємося в бік корпоративного управління, коли наглядова рада реально здійснює врядування в університеті», – повідомив Forbes заступник міністра освіти й науки Михайло Винницький. Експеримент можуть розширити на інші ЗВО. Визначити їх має постанова Кабміну. Які університети можуть приєднатися до нього та що це дасть, читайте в матеріалі Forbes.

23 квітня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому євроінтеграційний законопроєкт №10177 про вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті. Що він передбачає, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні