Категорія
Новини
Дата

В Україні створять мережу стартап-шкіл на базі університетів

В Україні впровадять експериментальний проєкт зі створення мережі стартап-шкіл – інкубаторів – акселераторів на базі закладів вищої освіти та наукових установ. Відповідну постанову ухвалив уряд, повідомила пресслужба Міністерства освіти та науки.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Передбачається, що проєкт посилить співпрацю університетів та науково-дослідних установ із бізнесом, що сприятиме збільшенню частки наукоємних стартапів та інноваційної продукції в Україні за ключовими напрямами.
  • У межах проєкту планується створити шість стартап-шкіл – інкубаторів – акселераторів. Для цього МОН проведе конкурсний добір серед ЗВО та наукових установ.
  • Основні критерії конкурсного добору: комерційна ефективність наукових, науково-технічних проєктів; наявність інноваційної інфраструктури на базі закладу вищої освіти, наукової установи; досвід співпраці з приватним сектором; потенціал розвитку екосистеми стартапів закладу вищої освіти.
  • Конкурсний добір та старт реалізації проєкту заплановано на початок літа 2024 року.
  • Мережа стартап-шкіл – інкубаторів-акселераторів допоможе в тестуванні наукових проєктів, пошуку та залученню інвесторів, наданні фінансової підтримки на початковому етапі розвитку стартапу, йдеться у повідомленні МОН.
  • У майбутньому планується залучити до проєкту якомога більше університетів та наукових установ всієї України.

Контекст

Вже наступного року в Україні може стартувати масштабна реформа вищої освіти. Перший крок найбільші університети можуть зробити вже у 2024-му – йдеться про перезапуск наглядових рад. 

З січня 2024-го експериментально працює перезапущена наглядова рада у Національному авіаційному університеті (НАУ). Її очолив колишній СЕО «Київстару» Петро Чернишов

«Рухаємося в бік корпоративного управління, коли наглядова рада реально здійснює врядування в університеті», – повідомив Forbes заступник міністра освіти й науки Михайло Винницький. Експеримент можуть розширити на інші ЗВО. Визначити їх має постанова Кабміну. Які університети можуть приєднатися до нього та що це дасть, читайте в матеріалі Forbes.

23 квітня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому євроінтеграційний законопроєкт №10177 про вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті. Що він передбачає, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні