Категорія
Новини
Дата

В Україні відкрили фінансову звітність. Чим це корисно і коли буде доступно

28 травня на Єдиному порталі відкритих даних і сайті Міністерства цифрової трансформації з'явилися відкриті дані щодо фінансової звітності приватних компаній. «Кожен може ознайомитися з реальним фінансовим становищем підприємств і розміром сплачених ними податків до бюджету», – зазначено у супровідному повідомленні на урядовому порталі

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Джерелом є Державна податкова служба, яка виконала оновлену редакцію 835 постанови Кабінету міністрів щодо відкритих даних.
  • В опублікованому наборі є відомості про доходи, збитки, активи та кошти, які знаходяться на балансі підприємства. У наборі є інформація щодо 431 934 юридичних осіб, підрахували в аналітичному сервісі YouControl.
  • Дані розділені на 10 форматів, вони групують компанії за типом: мікробізнес, банки, державні компанії, консолідовані звіти.
  • Відомості зібрані за 2020 рік – публікація історичних даних відбудеться пізніше.

«Розуміння ринку дозволяє створити якісний і потрібний продукт, загалом розвиває бізнес в Україні і відкриває можливості для зростання іноземних інвестицій», – зазначив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Коли цим можна буде скористатися

Оскільки дані опубліковані у машиночитному вигляді, у них складно розібратися без спеціалізованих навичок і ПО. Сервіси для аналітики відкритих даних (Опендатабот, YouContol, Clarity.Project тощо) планують додати нові набори найближчим часом. Раніше відомості про фінансову звітність можна було отримати в обхід офіційних каналів, кажуть джерела на ринку. «Ними всі торгували, крім нас. Тому це хороше антикорупційне рішення», – розповідає Олексій Іванкін, співзасновник Опендатабот.

Очікувати їх обробки можна вже з 1 червня 2021 року, розповіли в Опендатабот і YouControl у відповідь на запит Forbes. У YouControl також готують оновлену аналітику – перерахунок показників фінансової стійкості та ринкового потенціалу компаній за 2020 рік.

Щомісяця даними будуть послуговуватись від 1 до 3 млн осіб, оцінює керівник сектора «ІТ і телеком» офісу ефективного регулювання (BRDO) Ігор Самоходський.

Що ще потрібно знати про відкриту фінзвітність

В опублікований набір не потрапили відомості про платників єдиного податку. Цією системою оподаткування користуються в Україні 187 749 юридичних осіб, підрахували в Опендатабот. Вони не зобовʼязані подавати у податкову відомості про баланс і звіти про фінансові результати, оскільки для розрахунку їхнього податкового навантаження використовуються тільки дані про обіг. Заразом їх допустимий річний оборот – не більше 7 млн грн.

Чому це корисно для бізнесу

У YouControl називають пʼять ключових позитивних наслідків публікації фінзвітності.

  • Допоможе прогнозувати діяльність і краще розуміти ринкові тренди, спираючись на достовірні відомості.
  • Дозволить зробити «рентген» бізнесу – перевірити компанію на стійкість і реальний масштаб.
  • Спростить управління ризиками і дозволить уникнути роботи з так званими «компаніями-одноденками».
  • Скоротить кількість довідок, які необхідно подавати для участі у тендерах. Заразом для «сміттєвих» компаній ускладниться участь у тендерах.
  • Сприятиме появі нових сервісів і стартапів з аналітики відкритих даних.

«Насамкінець виграють обидві сторони: і суспільство, і держава», – каже засновник і CEO YouControl Сергій Мільман.

Співзасновник Опендатабот Олексій Іванкін називає ще одну перевагу. «Вже два роки при підписанні договорів із ТОВ ви зобовʼязані перевірити повноваження директора, тому що договір на суму понад половину чистих активів компанії вимагає від нього додаткових повноважень, – розповідає Іванкін. – Раніше частину інформації приховували під виглядом комерційної таємниці. Це створювало ризик анулювання документів».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні