Категорія
Новини
Дата

В Україні запустять електронний Містобудівний кадастр

1 хв читання

Уряд ухвалив постанову про запуск електронного Містобудівного кадастру на державному рівні, повідомляє Мінцифри. Він дасть змогу муніципалітетам, органам архітектури та архітекторам працювати в єдиній цифровій системі.

Раніше кадастри існували тільки в деяких органах місцевого самоврядування. Більшість містобудівної документації була в паперовому вигляді. Документи губили, підробляли чи гальмували їх розгляд заради хабарів.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Із запуском електронного кадастру вся містобудівна інформація, документи та процедури їх погодження будуть в електронній системі. 
  • Очікується, що це допоможе пришвидшити процеси будівництва та розбудови інфраструктури, а також сприятиме підвищенню прозорості й захисту сфери від махінацій.
  • Вже у вересні, коли постанова набуде чинності. вся взаємодія з містобудівною документацією відбуватиметься в єдиній електронній системі – Містобудівному кадастрі на державному рівні.
  • Зазначається, що МБКД має зручний доступ для користувачів.
  • За прогнозом Мінцифри, цей кадастр буде корисний для будівельників, держави та громадян оскільки: пришвидшує отримання інформації для видання дозвільних документів, проєктування та будівництва, відкриває геодані на електронній карті; прискорює процедури будівництва й зменшує конфлікти в галузі завдяки можливості швидко перевірити право будувати обʼєкт у певній місцевості; унеможливлює втрати або підробки містобудівної інформації; відкриває громадянам доступ до містобудівної документації, процедури її розробки, погодження та обговорення. 
  • На період воєнного стану доступ до низки геоданих кадастру буде обмежено, проте знайти та перевірити основну актуальну інформацію щодо містобудівництва стане легше.

Контекст

Цифровізація будівельних послуг реалізується у співпраці з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури й Міністерством цифрової трансформації за сприяння проєкту «Підтримка цифрової трансформації», що фінансується USAID та UK Dev. Партнер проєкту — Фонд Східна Європа.

Загальна вартість відбудови та відновлення в Україні на 31 грудня 2023 року становить $486 млрд протягом наступного десятиліття, свідчать результати оновленої «Швидкої оцінки завданої шкоди та потреб на відновлення» (RDNA3) від уряду України та Світового банку. Рік тому ці потреби оцінювалися у $411 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд