Категорія
Новини
Дата

Оцінка відновлення України за рік зросла з $411 млрд до $486 млрд – Світовий банк

Загальна вартість відбудови та відновлення в Україні на 31 грудня 2023 року становить $486 млрд протягом наступного десятиліття. Уряд України, група Світового банку, Єврокомісія та ООН оприлюднили результати оновленої «Швидкої оцінки завданої шкоди та потреб на відновлення» (RDNA3). Рік тому ці потреби оцінювалися у $411 млрд.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За оцінками української влади, лише у 2024 році країні знадобиться близько $15 млрд для невідкладних пріоритетних заходів з відбудови та відновлення. 
  • У RDNA3 наголошується, що хоча близько $5,5 млрд з цих потреб у фінансуванні вже забезпечені як міжнародними партнерами України, так і за рахунок її власного бюджету, близько $9,5 млрд наразі залишаються не підкріпленими фінансуванням.
  • Оцінка RDNA3 демонструє, що пряма шкода в Україні сягнула майже $152 млрд, причому найбільш постраждалими секторами є житловий сектор, транспорт, торгівля та промисловість, енергетика і сільське господарство. 
  • Найбільша шкода завдана в Донецькій, Харківській, Луганській, Запорізькій, Херсонській та Київській областях – тих самих, де була зафіксована найбільша шкода у попередній оцінці.
  • В Україні пошкоджено або зруйновано 10% житлового фонду, що призвело до тривалого переміщення українців з їхніх громад. 
  • Руйнування дамби Каховської ГЕС та гідроелектростанції у червні 2023 року призвело до значних негативних наслідків для довкілля та сільського господарства, а також загострило проблеми, з якими вже зіткнулися люди, намагаючись забезпечити доступ до житла, води, продуктів харчування та медичних послуг.
  • Загальні видатки, відображені в цифрі $486 млрд на відновлення та відбудову, включають заходи, необхідні для розбудови сучасного, низьковуглецевого, інклюзивного та стійкого до змін клімату майбутнього. 
  • Найбільші потреби у відновленні та відбудові оцінюються у житловому секторі (17% від загального обсягу), далі йдуть транспорт (15%), торгівля і промисловість (14%), сільське господарство (12%), енергетика (10%), соціальний захист і забезпечення засобів до існування (9%), управління вибухонебезпечними предметами (7%). 
  • Загальні витрати для всіх секторів на розчищення залишків руйнувань і управління ними (і, за необхідності, на знесення) сягнули майже $11 млрд.

Контекст

З часу проведення останньої оцінки RDNA2 Україна за підтримки партнерів задовольнила деякі з найбільш нагальних потреб. Наприклад, за даними уряду, у 2023 році на відновлення житлового сектору виділено $1 млрд, причому більшу частину коштів спрямовано на ремонт і відбудову пошкоджених будівель. 

У транспортному секторі проведено аварійно-відновлювальні роботи на понад 2000 км автомагістралей, шосе та інших національних доріг. У сфері освіти місцева влада відновила близько 500 навчальних закладів, а з січня 2023 року частка навчальних закладів, які мають бомбосховища, зросла з 68% до 80%.

У вересні 2022 року Світовий банк зробив свій перший прогноз у $349 млрд, заснований на збитках перших трьох місяців війни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні