Категорія
Новини
Дата

Оцінка відновлення України за рік зросла з $411 млрд до $486 млрд – Світовий банк

2 хв читання

Загальна вартість відбудови та відновлення в Україні на 31 грудня 2023 року становить $486 млрд протягом наступного десятиліття. Уряд України, група Світового банку, Єврокомісія та ООН оприлюднили результати оновленої «Швидкої оцінки завданої шкоди та потреб на відновлення» (RDNA3). Рік тому ці потреби оцінювалися у $411 млрд.

Ключові факти

  • За оцінками української влади, лише у 2024 році країні знадобиться близько $15 млрд для невідкладних пріоритетних заходів з відбудови та відновлення. 
  • У RDNA3 наголошується, що хоча близько $5,5 млрд з цих потреб у фінансуванні вже забезпечені як міжнародними партнерами України, так і за рахунок її власного бюджету, близько $9,5 млрд наразі залишаються не підкріпленими фінансуванням.
  • Оцінка RDNA3 демонструє, що пряма шкода в Україні сягнула майже $152 млрд, причому найбільш постраждалими секторами є житловий сектор, транспорт, торгівля та промисловість, енергетика і сільське господарство. 
  • Найбільша шкода завдана в Донецькій, Харківській, Луганській, Запорізькій, Херсонській та Київській областях – тих самих, де була зафіксована найбільша шкода у попередній оцінці.
  • В Україні пошкоджено або зруйновано 10% житлового фонду, що призвело до тривалого переміщення українців з їхніх громад. 
  • Руйнування дамби Каховської ГЕС та гідроелектростанції у червні 2023 року призвело до значних негативних наслідків для довкілля та сільського господарства, а також загострило проблеми, з якими вже зіткнулися люди, намагаючись забезпечити доступ до житла, води, продуктів харчування та медичних послуг.
  • Загальні видатки, відображені в цифрі $486 млрд на відновлення та відбудову, включають заходи, необхідні для розбудови сучасного, низьковуглецевого, інклюзивного та стійкого до змін клімату майбутнього. 
  • Найбільші потреби у відновленні та відбудові оцінюються у житловому секторі (17% від загального обсягу), далі йдуть транспорт (15%), торгівля і промисловість (14%), сільське господарство (12%), енергетика (10%), соціальний захист і забезпечення засобів до існування (9%), управління вибухонебезпечними предметами (7%). 
  • Загальні витрати для всіх секторів на розчищення залишків руйнувань і управління ними (і, за необхідності, на знесення) сягнули майже $11 млрд.

Контекст

З часу проведення останньої оцінки RDNA2 Україна за підтримки партнерів задовольнила деякі з найбільш нагальних потреб. Наприклад, за даними уряду, у 2023 році на відновлення житлового сектору виділено $1 млрд, причому більшу частину коштів спрямовано на ремонт і відбудову пошкоджених будівель. 

У транспортному секторі проведено аварійно-відновлювальні роботи на понад 2000 км автомагістралей, шосе та інших національних доріг. У сфері освіти місцева влада відновила близько 500 навчальних закладів, а з січня 2023 року частка навчальних закладів, які мають бомбосховища, зросла з 68% до 80%.

У вересні 2022 року Світовий банк зробив свій перший прогноз у $349 млрд, заснований на збитках перших трьох місяців війни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні