Категорія
Новини
Дата

Відновлення ДніпроГЕС триватиме щонайменше три роки – гендиректор «Укргідроенерго»

1 хв читання

Відновлення Дніпровської гідроелектростанції після чергового російського обстрілу в ніч на 1 червня займе щонайменше три роки, повідомив генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота в інтерв’ю Forbes Ukraine

Інвестуйте в знання, інвестуйте в Україну. До 26 серпня включно отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 33%.

Промокод: INDEPENDENT

Оформлюйте підписку за посиланням.

Деталі 

  • Розбір завалів після обстрілу зайняв півтора місяця – його завершили лише 14 липня.
  • «Для ворога ДніпроГЕС більш досяжна, лінія фронту – за 50 км. Вони бʼють там різними ракетами – С-300, Х-101, Х-69. Не завжди наша повітряна оборона може справитися з таким навалом ракет», – каже Сирота.
  • Щонайменше три роки займе відновлення ДніпроГЕС до проєктного рішення (її версії до ракетного обстрілу), водночас потрібні додаткові ресурси для зменшення вразливості станції до нових імовірних атак росіян. 
  • «Укргідроенерго» готує позови в міжнародні та національні суди щодо компенсації росіянами збитків через обстріл ДніпроГЕС – так само, як і щодо Каховської ГЕС. 
  • Серед 10 найбільших ГЕС України не залишилося жодної, яка б не зазнала ракетних атак росіян. На середину липня по них завдано понад 120 ракетних ударів. 
  • «Укргідроенерго» втратило через ворожі обстріли вже майже 45% генерації електроенергії. 

Контекст

Обстріл у ніч на 1 червня був не першим для ДніпроГЕС. Ракетної атаки станція зазнала і 22 березня: загалом у той день ворог випустив по Україні понад 60 «шахедів» і майже 90 ракет різних типів.

Обстрілювати енергетичну інфраструктуру України Росія почала 10 жовтня 2022 року. З того часу атаки з різною періодичністю зруйнували понад 9 ГВт генерації електроенергії. Крім того, 18 ГВт потужностей перебувають у російській окупації.

Дефіцит електроенергії, спричинений варварськими діями Росії, українці долають різними методами, зокрема збільшенням розподіленої генерації та імпортом електроенергії. Скільки електроенергії Україна вже імпортувала в 2024 році, скільки за це заплатила і чому поставки з Європи обмежені, читайте у статті Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд