Категорія
Новини
Дата

В Україні знизився рівень нелегальної торгівлі тютюновими виробами – дослідження Kantar

2 хв читання

Рівень нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні у першому кварталі 2024 року знизився до 19,1% проти 25,7% наприкінці 2023 року. Про це свідчать дані дослідження Kantar Україна на замовлення виробників тютюнових виробів. Зниження рівня нелегальної торгівлі може бути повʼязане із посиленням контролю з боку держави, йдеться у коментарі Kantar.

Ключові факти

  • На березень 2024 року обсяг тіньового ринку сигарет в Україні зменшився до 7 млрд штук. Попри це зниження річні втрати бюджету оцінюються у 24 млрд грн.
  • Зменшилась як частка підробленої продукції (до 8,7%), так і частка продукції, яка маркована надписом Duty Free або призначена для експорту, але нелегально продається в Україні (до 9,2%), зазначає Kantar.
  • Більша частина тютюнової продукції (57%), що маркована позначкою Duty Free або призначена для експорту, і нелегально продається в Україні, має напис про те, що виробником є Винниківська тютюнова фабрика. Майже половина цієї групи нелегальної продукції – сигарети Сompliment з маркуванням Duty Free (45%). 
  • У березні 2024 року третина підробленої продукції мала ознаки підроблених акцизних марок (32%). За написом на упаковці, вироблені Юнайтед Тобако / Маршалл Файнест Тобакко / VK Tobacco FZE та «Українським Тютюновим Виробництвом».
  • На початку 2024 року продаж нелегальних сигарет в кіосках зменшився на 6% (до 33% проти 39% у жовтні 2023 р.). Однак кіоски і магазини залишаються основними каналами торгівлі нелегальними тютюновими виробами, через які продається 64% нелегальної продукції.
  • Лідерами за рівнем розповсюдження нелегальної продукції є 6 областей України, де реалізується 67% такої продукції: Дніпропетровська — 18%, Одеська — 13%, Київ і Київська обл. – 11%, Харківська – 10%, Хмельницька – 8%, Львівська – 6%.
В Україні знизився рівень нелегальної торгівлі тютюновими виробами – дослідження Kantar /Фото 1

Цитата

«Ми спостерігаємо зниження рівня нелегальної торгівлі тютюновими виробами у першому кварталі 2024 року. Це може бути пов’язано з об’єктивними причинами, обумовленими посиленням контролю з боку держави за реалізацією нелегальної продукції», – зазначила Тетяна Свердлик, аналітикиня Kantar Україна.

Контекст

Частка ринку нелегального тютюну під час війни збільшилась до рекордних 20%, а у МАФах, на розкладках та Telegram-каналах можна було знайти не лише підробки відомих брендів сигарет, а й товар, нібито призначений для магазинів duty free. 

З 1 жовтня 2023 року в Україні набув чинності закон про заборону торгівлі сигаретами й алкоголем у Duty Free на час воєнного стану. 

Протокол ВООЗ про ліквідацію нелегальної торгівлі тютюном – це один з ключових нормативно-правових актів, які має ратифікувати Україна в рамках євроінтеграційних зобов’язань щодо боротьби з тютюном. Ратифікація Протоколу надасть додаткові підстави для гармонізації українського законодавства із законодавством ЄС у сфері боротьби із нелегальним обігом тютюнових виробів. Сторонами Протоколу вже стали 68 держав, зокрема усі члени ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні