Категорія
Новини
Дата

Ставки акцизного податку на тютюнові вироби зростуть з 1 липня 2024 року. Кабмін схвалив зміни до Податкового кодексу

Кабінет Міністрів схвалив законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби», йдеться у повідомленні Урядового порталу. Документ передбачає, що підвищення ставок розпочнеться з 1 липня 2024 року та триватиме до 31 грудня 2027-го.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Перегляд акцизів на тютюн відбувається з метою гармонізації українського законодавства до вимог Євросоюзу, повідомляється на сайті парламенту.
  • За наведеними Кабміном розрахунками, нові акцизні ставки принесуть держбюджету 612 млн грн надходжень у 2025 році, 5 млрд грн вже у 2026 році, 9,3 млрд грн — у 2027 році, 13 852 млн грн — у 2028 році.

Контекст

З 2018 року в Україні працює план підвищення акцизу на тютюнові вироби на 20% щороку. Цей план мав у 2025 році забезпечити виконання вимог Директиви ЄС щодо мінімального акцизного податкового зобовʼязання — не менше ніж 90 євро за 1000 штук сигарет. Але через процеси девальвації, зокрема, викликані війною, у 2025 році акциз на сигарети досягне лише рівня 70 євро.

Тобто чинний графік, зауважують у Мінфіні, не дає змоги досягти рівня оподаткування, встановленого у ЄС, тому виникла необхідність переглянути ставки акцизного податку, з метою поступового, до 2028 року, досягнення мінімального рівня, встановленого Директивою ЄС.

Вираження у євро ставок акцизного податку на тютюнові вироби рекомендовано Міжнародним валютним фондом у межах програми Механізму розширеного фінансування (The Extended Fund Facility, EFF) та передбачено Національною стратегією доходів.

Нагадаємо, що сигарети в Україні дорожчають кожен рік. З початку 2024 ціни на сигарети з фільтром вітчизняних марок зросли з 75,27 грн до 76,60 грн, сигарети з фільтром преміум класу з 96,17 грн до 100,14 грн, свідчать дані Держстату.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні