Категорія
Новини
Дата

Велика Британія може анулювати вже видані «золоті візи». Програма була популярною серед багатих росіян

Велика Британія може не тільки закрити програму «золотих віз», а й анулювати уже видані візи багатим інвесторам. Програма була популярною серед багатих росіян, її називали ідеальною для відмивання брудних грошей, пише The Economic Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Велика Британія може анулювати діючі «золоті візи» осіб, які проживають у країні, заявив міністр з питань безпеки Даміан Хайндс у п’ятницю.
  • Існують способи відкликання віз, коли це необхідно, заявив Хайндс в інтерв’ю Times Radio після заяви 17 лютого міністра внутрішніх справ Великої Британії Пріті Пател про закриття програми Tier 1 на тлі побоювань про можливе «відмивання» в країні незаконних російських грошей.
  • Скасування «золотих віз» – лише початок боротьби з шахрайством та незаконними фінансами, заявила Пател.

Контекст

17 лютого Велика Британія оголосила про відмову від програми видачі віз для інвесторів в обмін на ввезення капіталу.

У 2020 році британський парламентський комітет із розвідки та безпеки у своїй доповіді назвав програму видачі «золотих віз» ідеальним механізмом для відмивання коштів, а Лондон – «пральнею» для офшорних грошей.

«Золоті візи» Велика Британія запровадила в 2008 році в обмін на інвестування в країну від 2 млн до 10 млн фунтів стерлінгів. Таким чином багаті іноземці отримували можливість жити в країні, а пізніше – отримати паспорт. З вересня 2020-го до вересня 2021-го було видано 798 «золотих віз», з них 82 отримали росіяни, 210 – громадяни Китаю.

Правила отримання «золотих віз» двічі переглядали. Вперше це сталося в 2015 році, після окупації Криму Росією. Тоді влада Британії почала перевіряти, як заявники отримали свої гроші. З 2019 року, після отруєння колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля, кандидатів на отримання віз зобовʼязали довести, що вони володіли цими грошима протягом, як мінімум, двох років до подання заявки на візу.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні