Категорія
Новини
Дата

Велика Британія відмовиться від «золотих віз». Програма була популярна серед багатих росіян

Велика Британія найближчим часом оголосить про закриття програми видачі віз для багатих інвесторів, так званих «золотих віз», пише Financial Times. Ця програма була популярна серед багатих росіян. Її називали ідеальною для відмивання брудних грошей.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Програму видачі «золотих віз» згорнуть у найближчі кілька тижнів, повідомили джерела в британському уряді.
  • Візова програма реформувалася в 2015-му та 2019-му роках, щоб боротися з брудними грошима, і не виключено, що реформа продовжиться, прокоментували інформацію в МВС країни.
  • У рамках роботи щодо запобігання корупції переглядаються всі візи інвесторів 1-го рівня, повідомили у МВС Британії, пообіцявши повідомити про висновки у «належний час».

Контекст

У 2020 році британський парламентський комітет із розвідки та безпеки у своїй доповіді назвав програму видачі «золотих віз» ідеальним механізмом для відмивання коштів, а Лондон – «пральнею» для офшорних грошей.

«Золоті візи» Велика Британія запровадила в 2008 році в обмін на інвестування в країну від 2 млн до 10 млн фунтів стерлінгів. Таким чином багаті іноземці отримували можливість жити в країні, а пізніше – отримати паспорт. З вересня 2020-го до вересня 2021-го було видано 798 «золотих віз», з них 82 отримали росіяни, 210 – громадяни Китаю.

Правила отримання «золотих віз» двічі переглядали. Вперше це сталося в 2015 році, після окупації Криму Росією. Тоді влада Британії почала перевіряти, як заявники отримали свої гроші. З 2019 року, після отруєння колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля, кандидатів на отримання віз зобовʼязали довести, що вони володіли цими грошима протягом, як мінімум, двох років до подання заявки на візу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні