Категорія
Новини
Дата

«Велика сімка» відмовиться від російської нафти й збільшить поставки озброєння Україні

Глави держав G7 (США, Японія, Німеччина, Британія, Франція, Італія, Канада) після онлайн-зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським пообіцяли запровадити нафтове ембарго проти Росії та збільшувати постачання сучасного і важкого озброєння в Україну. Про це йдеться в заяві лідерів G7 на сайті Білого дому

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зокрема, в заяві зазначено, що G7 підтримує Україну і зробить все, щоби притягнути до відповідальності винуватців цієї війни за злочини проти українського народу.
  • Також G7 продовжить постійну військову та оборонну допомогу Україні.
  • Санкції, нафтове ембарго та підтримка обмежень проти Росії залишаються у них у пріоритеті. Усі лідери пообіцяли запровадити нафтове ембарго на російську нафту, поступово відмовляючись від поставок якомога швидше.
  • Прем’єрміністр Японії Фуміо Кісіда заявив у неділю, після онлайн-зустрічі лідерів G7, що його країна введе ембарго на імпорт російської сирої нафти в рамках рішення G7 протидіяти вторгненню Росії в Україну. Раніше Японія відмовилася від такого заходу.
  • Крім того, найближчим часом партнери України планують запровадити додаткові санкції проти російських ключових банків, пропагандистів та членів російської еліти, наближених до Кремля. Відповідно до заяви, Росія повинна опинитися в цілковитій економічній ізоляції від світу, аби не мати шляхів до фінансування своєї злочинної війни та масового вбивства беззбройного цивільного населення.

Контекст

Одразу після зустрічі G7 уряд США анонсував нові санкційні заходи проти Росії, зокрема проти керівників російського Сбербанка і Газпромбанка, російських пропагандистів з телеканалів «Первый», «Россия 1». А також заборонили американським компаніям і громадянам надавати російським фізичним і юридичним особам послуги з аудиту й фінансового консалтингу.

У квітні лідери «Групи семи» пообіцяли Україні $24 млрд для післявоєнної відбудови і відновлення. Країни G7 допоможуть Україні у відновленні після війни і захищатимуть демократичний вибір українського народу. Лідери запевнили Зеленського у «цілковитій солідарності й підтримці мужнього захисту Україною свого суверенітету й територіальної цілісності, а також її боротьби за мирне, процвітаюче й демократичне майбутнє в межах її міжнародно визнаних кордонів».

Зеленський, зі свого боку, підкреслив, що кінцевою метою України є забезпечення повного виведення сил РФ з усієї території України та забезпечення її здатності захистити себе в майбутньому, а також подякував членам G7 за підтримку. Крім того, Зеленський наголосив, що Україна розраховує на своїх міжнародних партнерів у отриманні необхідної допомоги.

Міжнародні партнери пообіцяли продовжити постійну військову допомогу ЗСУ, підтримку захисту України в кіберпросторі та в інформаційній сфері.

Європейська комісія пообіцяла в шостому пакеті санкцій проти Росії відключення Сбербанка від міжнародної системи платежів SWIFT та поступову відмову від купівлі російської нафти й нафтопродуктів. Але наразі країни ЄС ще не затвердили цей пакет санкцій, зокрема, через опір Угорщини та ще кількох країн щодо нафтового ембарго.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні