Категорія
Новини
Дата

«Верес» розмістить акції на «Українській біржі». Це перше IPO футбольного клубу в Україні

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила проспект акцій рівненського футбольного клубу «Верес» для публічного розміщення на «Українській біржі». Це перше IPO футбольного клубу в Україні, зазначив Forbes.ua директор з розвитку бізнесу «Української біржі» Олексій Сухоруков.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Акції у вільному обігу зможе купити будь-хто на «Українській біржі».
  • Презентація емісії акцій ПАТ «Рівненський народний клуб Верес» пройде 15 березня.
  • Її проведуть генеральний директор інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа і керуючий директор компанії Сергій Чуйкін.
  • Клуб випустить 500 000 акцій загальною вартістю 50 млн грн.

Головна цитата

«Це фактично один із перших прецедентів IPO в Україні. У 2000-х була пара розміщень і після цього публічних розміщень не було», – зазначив Сухоруков.

Контекст

У світі футбольні клуби вже давно почали виходити на біржі. За даними Forbes, 2020 року на європейських біржах продавалися акції 22 футбольних клубів. Зокрема, амстердамського AFC Ajax, німецької Borussia Dortmund, італійського Juventus FC і англійського Manchester United FC.

Також планує провести первинне публічне розміщення акцій на біржі Euronext у Брюсселі бельгійська команда Club Brugge NV.

З моменту незалежності України вихід на IPO здійснили 28 компаній із базовими українськими активами, пише InVenture. Першопрохідцем стала «Укрпродукт» у 2005 році, залучивши $11 млн. У тому ж році на IPO вийшли ще дві компанії – The Ukraine Opportunity Trust і «XXI Вік» зі сфери фінансових послуг та нерухомості відповідно. 2006 року лише одній компанії вдалося здійснити вихід – «Астарта-Київ», якою було залучено $32 млн.

Пік активності українських компаній на IPO прийшовся на 2007 рік, коли аж сім із них публічно запропонували свої акції для інвесторів: Ferrexpo, DUP&D, Nostra Terra, Aisi Realty Public, «Кернел», Landkom, KDD Group. 2008-го кількість таких компаній різко скоротилася до двох. Однак МХП та Cadogan Petroleum залучили аж по $368 млн та $300 млн відповідно. Причому IPO МХП стало найбільшим в історії України. 

Наразі останнім роком успішного виходу компаній із базовими українськими активами на IPO став 2013-й.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні