Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада ухвалила мораторій на підвищення тарифів на газ і тепло. Для покриття різниці тарифів залучать 125 млрд грн

Верховна Рада ухвалила законопроєкти №7427, який передбачає впровадження мораторію на підвищення тарифів на тепло для населення за рахунок залучення 125 млрд грн на покриття різниці тарифів. Про це повідомив народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк. Тарифи буде заморожено на час військового стану та протягом шести місяців після його скасування.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Документ прийнято після майже двох місяців дискусій — «за» проголосували 260 народних депутатів, зазначив депутат.
  • Законопроєкт передбачає впровадження мораторію на підвищення ціни на природний газ для побутових споживачів, тарифів на теплову енергію та послуги з розподілу природного газу для всіх категорій під час воєнного стану на всій території України та протягом шести місяців після його припинення або скасування.
  • Документ передбачає також залучення 125 млрд грн від міжнародних партнерів на покриття різниці тарифів. У попередній версії законопроєкту ця сума була на рівні 188 млрд грн.
  • Підприємствам теплокомуненерго, постачальникам газу та операторам газорозподільних систем із держбюджету компенсуватимуть збитки, спричинені забороною підвищувати тарифи, та втрати, яких вони зазнали внаслідок військових дій.

Контекст 

Законопроєкт №7427 до свого ухвалення у першому читанні викликав різку критику з боку Асоціації міст України та міжгалузевої асоціації «Укртеплокомуненерго», які представили низку своїх поправок до документа.

Зокрема, як заявили в АМУ, документ дозволяє НАК «Нафтогаз України» забирати майно комунальних та приватних підприємств за двомісячну заборгованість за природний газ.

АМУ оприлюднила низку власних поправок до законопроєкту №7427: виключити норми про безоплатний перехід права власності на підприємство ТКЕ до постачальника газу у разі прострочення платежів за договором реструктуризації; передбачити забезпечення постачання природного газу на умовах та за цінами попереднього опалювального сезону підприємствам ТКЕ, бюджетним установам, ОСББ, ЖБК, релігійним організаціям; зупинити стягнення заборгованості за газ та послуги з його розподілу з підприємств ТКЕ в умовах воєнного стану та забезпечити їх списання.

19 липня парламент не підтримав та відправив на повторне друге читання законопроєкт №7427.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні