Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада ухвалила законопроєкт Гетманцева-Тимошенко про авансовий податок для виробників спирту

1 хв читання

Верховна Рада 9 жовтня ухвалила за основу та в цілому законопроєкт №12038-1 про особливості оподаткування акцизним податком спирту та біоетанолу. Про це повідомили голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев і заступник голови комітету Ярослав Железняк.

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Деталі

  • За ухвалення документа проголосували 258 депутатів. «Спільний проєкт Гетманцева та Тимошенко не тільки був поданий, але і підтриманий одразу в цілому», – написав у Telegram Железняк.
  • Законопроєкт має на меті унеможливити застосування тіньових схем реалізації спирту й біоетанолу, зазначив Гетманцев.
  • Документ встановлює новий порядок визначення податкових зобов’язань з акцизного податку виробниками спирту етилового та біоетанолу з урахуванням гарантованого податкового зобов’язання з акцизного податку.
  • Під гарантованим податковим зобов’язанням «розуміється величина податкового зобов’язання з акцизного податку, розрахована виходячи з максимальної продуктивності обладнання для виробництва спирту етилового, біоетанолу», пояснив голова профільного комітету.
  • Нові норми передбачається запровадити на період до набуття Україною повноправного членства в ЄС, але не довше ніж до 1 січня 2030 року.
  • Кабміну доручено розробити і затвердити порядок визначення максимальної продуктивності обладнання для виробництва спирту етилового та біоетанолу. 
  • Уряд ще має визначити орган державної влади або установу для проведення розрахунків максимальної продуктивності такого обладнання.

Контекст

Законопроєкт №12038-1 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування акцизним податком спирту етилового та біоетанолу» був зареєстрований у Верховній Раді 2 жовтня. Ініціатори – народні депутати Юлія Тимошенко та Данило Гетманцев.

У 2021 році тіньова частка на ринку спирту сягала 55%, за даними Kantar Ukraine. Загалом через існування нелегального ринку підакцизної продукції Україна щороку втрачає 37–42 млрд грн. Такі дані були озвучені у травні 2023 року на засіданні парламентського комітету з питань фінансів та податків, писала ЕП. Найгірша ситуація – на ринку спирту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд