Верховна Рада ухвалила законопроєкт про регулювання виробництва та обігу підакцизних товарів /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про регулювання виробництва та обігу підакцизних товарів

1 хв читання

Getty Images

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №10346 про державне регулювання виробництва й обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального, повідомив автор документу, народний депутат Данило Гетманцев.

Ключові факти

  • За законопроєкт про посилення правил регулювання тютюнового та алкогольного ринків проголосували 255 народних депутатів.

Законопроєктом пропонується:

  • на підприємствах, на яких здійснюється виробництво тютюнових виробів, будуть встановлені контрольні пости та цілодобова система відеоспостереження;
  • акцизні склади, на території яких виробляється спирт етиловий, біоетанол, будуть обладнані цілодобовою системою відеоспостереження та контрольно-пропускною системою;
  • запровадження можливості блокування за ініціювання ДПС інтернет-сайтів, які незаконно продають підакцизну продукцію;
  • запровадження безстрокових ліцензій для всіх видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню;
  • на певні види роздрібної торгівлі підакцизною продукцією запроваджується автоматичний порядок отримання ліцензій протягом одного робочого дня за днем отримання заяви про отримання ліцензії.

Контекст

У квітні законопроєкт було схвалено в першому читанні. Тоді один з авторів документу, народний депутат Ярослав Железняк повідомив, що проєктом осучаснюється закон, який був написаний ще в 1995 році. Законопроєктом впроваджуються електронні ліцензії на торгівлю, автоматизація процесу їх видачі та безстроковість. Також чітко прописані умови отримання ліцензій.

Згідно з пояснювальною запискою, прийняття законопроєкту удосконалить законодавчу базу щодо регулювання виробництва, ввезення на митну територію України, вивезення за межі України, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами, тютюновою сировиною, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та пальним. 

4 червня Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт про приведення ставок акцизного податку на пальне до мінімальних рівнів у ЄС. Там мінімальний рівень визначає директива 2003/96/ЄС: €359/1000 л бензину, €330/1000 л дизелю та €68/1000 л автогазу (LPG). Які причини збільшення податку, як він вплине на ціну пального в мережах АЗС і скільки отримає держбюджет – у матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні