Категорія
Новини
Дата

Уряд пропонує Раді поступове підвищення акцизу на пальне

Уряд схвалив законопроєкт щодо приведення розмірів ставок акцизного податку на пальне до мінімальних рівнів таких ставок, встановлених в ЄС, повідомляє Міністерство фінансів. Підвищення відбуватиметься поступово, протягом 4 років.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зазначається, що перегляд акцизів обумовлено необхідністю наближення національного законодавства до законодавства ЄС з огляду на отримання Україною статусу країни-кандидата на членство у блоці. 
  • Зараз ставка акцизу для бензину становить €213,5 за 1000 літрів, для дизелю – €139,5, автогазу – €52, альтернативного палива – €162.
Уряд пропонує Раді поступове підвищення акцизу на пальне /Фото 1

Інфографіка: Міністерство фінансів

Контекст

Із 1 липня 2023-го податки на пальне в Україні повернулися на рівень до повномасштабного вторгнення: ПДВ – до 20%, акциз на бензин – до €213, на дизпальне – до €139 за 1000 л. При цьому акциз на автогаз залишився на рівні €52 за 1000 л.

У листопаді автогаз на українських АЗС подорожчав на 30%. Основні причини – дефіцит, який виник через блокаду кордону, та боротьба з російським пальним. Потім здорожчання прискорилося: літр автогазу на українських АЗС подорожчав у середньому на 8 грн, впритул наблизившись до 40 грн/л, за даними консалтингової групи «А-95». 

У грудні голова Комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що вирішення питання підвищення акцизу на автогаз є перспективою кількох місяців.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні