Категорія
Новини
Дата

Вишняківський спиртзавод на повторному аукціоні продали вдвічі дешевше

Фонд держмайна на повторному аукціоні продав Вишняківське місце провадження діяльності за 101,2 млн грн. На першому аукціоні переможець запропонував 234 млн грн, що стало рекордом.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Стартова ціна об'єкту зросла в 4,8 раза – з 21,17 млн грн до 101,2 млн грн.
  • На відкритих торгах онлайн змагалися шість учасників аукціону.
  • Згідно з даними на сайті ProZorro.Продажі, завод придбала компанія «СПІРІТ ЕТИЛ».
  • За даними на сайті YouControl, ТОВ «СПІРІТ ЕТИЛ» зареєстровано в місті Київ. Кінцевим бенефіціарним власником значиться Дермель Анастасія Володимирівна.
  • Переможець аукціону тепер має підписати протокол про його результати, укласти договір купівлі-продажу та провести розрахунок. Після цього процес приватизації Вишняківського МПД вважатиметься офіційно завершеним.
  • Спиртзавод розташований в селі Вишняки Хорольського району Полтавської області. Його було засновано ще 1776 року й модернізовано 2015 року.

Контекст

Аукціон на майно Вишняківського спиртзаводу у селі Вишняки Фонд держмайна України (ФДМУ) оголосив 21 листопада минулого року. В ході аукціону 18 грудня 2020 року перемогла компанія «РесурсПромЗахід», яка запропонувала 234 млн грн. Це лише на 13 грн більше, ніж запропонувало фермерське господарство «Фаворит-Агро Плюс».

Тоді ФДМУ заявив, що це був найуспішніший аукціон із приватизації спиртових активів як за кількістю учасників, так і за фінальною вартістю об’єкта.

Однак «РесурсПромЗахід» відмовилася підписувати договір купівлі-продажу. У результаті 18 січня 2021 року аукціон був визнаний таким, що не відбувся. Відповідно до Закону України про приватизацію, «РесурсПромЗахід» позбавлять права участі у подальших аукціонах із продажу спиртзаводу, а його гарантійний внесок у 2,2 млн грн перерахують до держбюджету.

Приватизація спиртзаводів є частиною демонополізації спиртової галузі, що стартувала 2020 року. Донедавна лише Україна та Білорусь були державами з монополіями на виробництво спирту. За даними ФДМУ, останні 10 років виробництво легального харчового спирту скоротилося в чотири рази, а частка тіньового обігу зросла з 10% (у 2007 році) до 55% (у 2019 році).

Важливі цифри

ФДМУ планує продати 41 спиртзавод, які входять до держпідприємства «Укрспирт», та ще 37 заводів, які перебувають у складі концерну «Укрспирт».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні