Категорія
Новини
Дата

Вишняківський спиртзавод на повторному аукціоні продали вдвічі дешевше

1 хв читання

Фонд держмайна на повторному аукціоні продав Вишняківське місце провадження діяльності за 101,2 млн грн. На першому аукціоні переможець запропонував 234 млн грн, що стало рекордом.

Ключові факти

  • Стартова ціна об'єкту зросла в 4,8 раза – з 21,17 млн грн до 101,2 млн грн.
  • На відкритих торгах онлайн змагалися шість учасників аукціону.
  • Згідно з даними на сайті ProZorro.Продажі, завод придбала компанія «СПІРІТ ЕТИЛ».
  • За даними на сайті YouControl, ТОВ «СПІРІТ ЕТИЛ» зареєстровано в місті Київ. Кінцевим бенефіціарним власником значиться Дермель Анастасія Володимирівна.
  • Переможець аукціону тепер має підписати протокол про його результати, укласти договір купівлі-продажу та провести розрахунок. Після цього процес приватизації Вишняківського МПД вважатиметься офіційно завершеним.
  • Спиртзавод розташований в селі Вишняки Хорольського району Полтавської області. Його було засновано ще 1776 року й модернізовано 2015 року.

Контекст

Аукціон на майно Вишняківського спиртзаводу у селі Вишняки Фонд держмайна України (ФДМУ) оголосив 21 листопада минулого року. В ході аукціону 18 грудня 2020 року перемогла компанія «РесурсПромЗахід», яка запропонувала 234 млн грн. Це лише на 13 грн більше, ніж запропонувало фермерське господарство «Фаворит-Агро Плюс».

Тоді ФДМУ заявив, що це був найуспішніший аукціон із приватизації спиртових активів як за кількістю учасників, так і за фінальною вартістю об’єкта.

Однак «РесурсПромЗахід» відмовилася підписувати договір купівлі-продажу. У результаті 18 січня 2021 року аукціон був визнаний таким, що не відбувся. Відповідно до Закону України про приватизацію, «РесурсПромЗахід» позбавлять права участі у подальших аукціонах із продажу спиртзаводу, а його гарантійний внесок у 2,2 млн грн перерахують до держбюджету.

Приватизація спиртзаводів є частиною демонополізації спиртової галузі, що стартувала 2020 року. Донедавна лише Україна та Білорусь були державами з монополіями на виробництво спирту. За даними ФДМУ, останні 10 років виробництво легального харчового спирту скоротилося в чотири рази, а частка тіньового обігу зросла з 10% (у 2007 році) до 55% (у 2019 році).

Важливі цифри

ФДМУ планує продати 41 спиртзавод, які входять до держпідприємства «Укрспирт», та ще 37 заводів, які перебувають у складі концерну «Укрспирт».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні