Категорія
Новини
Дата

Вперше з початку століття. «Газпром» показав багатомільярдні збитки на тлі падіння продажів у Європі

Через двократне падіння продажів газу до Європи збитки російського «Газпрому» за підсумками 2023 року сягнули 629 млрд руб. ($6,9 млрд), як порівняти з чистим прибутком в 1,2 трлн руб. ($12,5 млрд) роком раніше. Про це свідчать дані фінзвітності, яку компанія опублікувала 2 травня.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Чистий збиток «Газпрому» від продажів сягнув 364 млрд руб. у порівнянні з прибутком у 1,9 трлн руб. у 2022 році.
  • Валовий дохід впав до 8,5 трлн руб. минулого року з 11,7 трлн руб. у 2022 році.
  • Аналітики очікували, що чистий прибуток сягне 447 млрд руб., пише «Інтерфакс». Ціна акцій «Газпрому» на Мосбіржі падала на 3,8% на момент написання новини.
  • Раніше «Газпром» повідомив, що чистий прибуток за РСБО у 2023 році становив 696 млрд руб., що на 7% менше від результату попереднього року. Чому різниця між даними за РСБО і МСФЗ виявилася такою великою, у компанії поки що не уточнювали, пишуть росЗМІ.
  • Востаннє «Газпром» показував чистий збиток у 79,3 млрд руб. за результатами 1999 року. В усі інші роки компанія була прибутковою, звернув увагу «КоммерсантЪ».
  • Водночас за підсумками першого кварталу 2024 року чистий збиток «Газпрому» за РСБО досягнув 449,5 млрд руб. проти збитку в 85,1 млрд роком раніше. Збиток від продажів – 47 млрд руб. проти прибутку в 125,4 млрд за той самий період 2023 року.

Контекст

Експорт російського газу до Європи, колись основного експортного ринку, різко впав через політичні наслідки війни в Україні, а «Газпром», який має монополію на транспортування газу за кордон, став найбільшою жертвою західних санкцій, пише Reuters

У 2023 році поставки природного газу «Газпрому» до Європи впали до 28,3 млрд куб. м. До війни в Україні «Газпром» експортував у європейському напрямку в середньому 150 млрд куб. м на рік, а 2018-го встановив рекорд – 201 млрд куб. м.

Раніше стало відомо, що РФ готується постачати газ до Китаю зі знижкою. Російський газ для Китаю до 2027 року буде на 28% дешевшим, ніж для європейських клієнтів Росії, йдеться у макропрогнозі мінекономрозвитку РФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні