Категорія
Новини
Дата

Транзит російського газу невигідний для «Нафтогазу» – голова правління

«Нафтогазу» отримує від «Газпрому» за транзит менше, ніж витрачає на послуги «Оператора ГТС». Про це в інтервʼю Forbes розказав голова правління компанії Олексій Чернишов. Він додав, що «Нафтогаз» недоотримає від російської компанії близько $1,4 млрд, передбачених контрактом/

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Газпром» сплачує дві третини від передбаченого контрактом. Близько $800 млн з $1,2 млрд на рік. Водночас «Нафтогаз» за контрактом зобовʼязаний бронювати всю потужність української ГТС. «Тому ми зараз отримуємо менше, ніж сплачуємо «Оператору ГТС», – каже Чернишов.
  • З вересня 2022-го «Нафтогаз» оскаржує недоплату Росії за транзит в Стокгольмському арбітражі. Рішення очікується на початку 2026 року, повідомив Чернишов. Позовна вимога «Нафтогазу» складає $800 млн. За підсумками року компанія її збільшить до майже $1,4 млрд.

Контекст

На початку вересня 2022-го «Нафтогаз України» подав прохання про арбітраж до Міжнародного арбітражного суду при Міжнародній торгово-промисловій палаті в Парижі. Він стосується невиплати грошей російським «Газпромом» за транспортування газу.

На той час керівник «Нафтогазу» Юрій Вітренко повідомив, що транзитний контракт 2019 року було підписано на умовах «качай або плати», а росіяни, починаючи з травня, качають і платять менше, ніж передбачає угода.

«Газпром» завив, що відкидає всі вимоги «Нафтогазу» щодо арбітражу, і повідомив про це секретаріатові Міжнародного арбітражного суду (МАС) Міжнародної торгової палати і голові «Нафтогазу» Юрію Вітренку. У «Газпромі» вважають, що подання звернення «Нафтогазом» є «недружнім кроком і продовженням недобросовісної поведінки української компанії», тож почали погрожувати санкціями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні