Категорія
Новини
Дата

Транзит російського газу невигідний для «Нафтогазу» – голова правління

1 хв читання

«Нафтогазу» отримує від «Газпрому» за транзит менше, ніж витрачає на послуги «Оператора ГТС». Про це в інтервʼю Forbes розказав голова правління компанії Олексій Чернишов. Він додав, що «Нафтогаз» недоотримає від російської компанії близько $1,4 млрд, передбачених контрактом/

Ключові факти

  • «Газпром» сплачує дві третини від передбаченого контрактом. Близько $800 млн з $1,2 млрд на рік. Водночас «Нафтогаз» за контрактом зобовʼязаний бронювати всю потужність української ГТС. «Тому ми зараз отримуємо менше, ніж сплачуємо «Оператору ГТС», – каже Чернишов.
  • З вересня 2022-го «Нафтогаз» оскаржує недоплату Росії за транзит в Стокгольмському арбітражі. Рішення очікується на початку 2026 року, повідомив Чернишов. Позовна вимога «Нафтогазу» складає $800 млн. За підсумками року компанія її збільшить до майже $1,4 млрд.

Контекст

На початку вересня 2022-го «Нафтогаз України» подав прохання про арбітраж до Міжнародного арбітражного суду при Міжнародній торгово-промисловій палаті в Парижі. Він стосується невиплати грошей російським «Газпромом» за транспортування газу.

На той час керівник «Нафтогазу» Юрій Вітренко повідомив, що транзитний контракт 2019 року було підписано на умовах «качай або плати», а росіяни, починаючи з травня, качають і платять менше, ніж передбачає угода.

«Газпром» завив, що відкидає всі вимоги «Нафтогазу» щодо арбітражу, і повідомив про це секретаріатові Міжнародного арбітражного суду (МАС) Міжнародної торгової палати і голові «Нафтогазу» Юрію Вітренку. У «Газпромі» вважають, що подання звернення «Нафтогазом» є «недружнім кроком і продовженням недобросовісної поведінки української компанії», тож почали погрожувати санкціями.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні