Сховище газу у Львівській області /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

Кінець договору. Україна нарешті не буде постачати російський газ до Європи, хоча втратить $1,4 млрд. Росія – у п'ять разів більше

Сховище газу у Львівській області Фото Getty Images

Попри війну Україна ще рік продовжуватиме транзит російського газу та нафти в ЄС. Хоча доходи «Газпрому» від європейського ринку впали в рази, це все одно мільярди доларів. Хто втратить більше, коли він закінчиться?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Україна не планує подовжувати контракт на транзит російського газу до ЄС після закінчення поточного контракту. Термін його дії спливає за рік – 30 грудня 2024 року. Про це заявив голова правління «Нафтогазу» Олексій Чернишов в інтерв’ю «Радіо Свобода» наприкінці жовтня. 

Менш ніж місяць тому очільник «Нафтогазу» не був таким категоричним. «Якщо європейські компанії попросять, то «Нафтогаз» може розглянути варіанти продовження транзиту», – говорив Чернишов в інтервʼю енергетичному консалтинговому агентству ICIS 20 вересня. «Нафтогаз», за словами Чернишова, не зупиняє транзит, бо від нього залежать країни ЄС, які підтримують Україну у війні з РФ.

Від російського трубопровідного газу, який іде через Україну, залежать Словаччина, Чехія та меншою мірою Австрія і Угорщина, уточнює Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова.  

Ще одна причина, чому «Нафтогаз» не зупиняє транзит, – він убезпечує ГТС від обстрілів, і Україна може продовжувати постачати газ до міст і сіл. «У нас немає окремих труб для внутрішнього транспортування та окремих – для транзиту», – розповідав Forbes раніше екскерівник української ГТС Сергій Макогон

Getty Images

Голова правління «Нафтогазу» Олексій Чернишов Фото Getty Images

Ціна газового питання 

Російський та український газовий монополісти уклали пʼятирічний транзитний контракт наприкінці 2019 року. За його умовами «Газпром» протягом 2020–2024 років зобовʼязаний виплатити НАКу за організацію транзиту понад $7,1 млрд. За даними «Нафтогазу», у 2022-му сума становила близько $1,2 млрд. 

За січень – червень 2023-го «Нафтогаз» заробив на транзиті 19,2 млрд грн (майже $700 млн), або понад 15% доходу групи, свідчить консолідована звітність компанії.

У 2023-му РФ поставить до Європи близько 28 млрд кубометрів та заробить на цьому $12,5 млрд, прогнозує Reuters. Це в чотири рази менше, ніж у 2022-му. Головні причини падіння доходів: зниження вдвічі середньорічної ціни на російський газ, яка прогнозується на рівні $445 за 1000 кубометрів, та скорочення вдвічі фізичних поставок.    

Наразі Росія постачає блакитне паливо газопроводами в Європу за двома маршрутами: через українську ГТС та однією з двох гілок «Турецького потоку», який проходить дном Чорного моря. Його потужність – 31 млрд кубометрів на рік (з них не більше 16 млрд йдуть до ЄС). «Північний потік» та газопровід «Ямал – Європа», що проходить через Білорусь, зупинені. «Північний потік – 2» не запрацював.

За сім місяців 2023-го транзит російського газу через Україну сягнув 8,3 млрд кубометрів, повідомляє «Українська енергетика» із посиланням на дані «Оператора ГТС». За поточної динаміки Росія у 2023-му може поставити через Україну приблизно 15 млрд кубометрів газу в ЄС та заробити на цьому близько $7 млрд.

Хоча могло б бути й більше. З весни минулого року Росія недоплачує «Нафтогазу» за транзит. У травні 2022-го «Оператор ГТС України» зупинив транзит газу через газовимірювальну станцію «Сохранівка» та прикордонну компресорну станцію «Новопсков», які були окуповані російськими військами. Причина зупинки, за даними держкомпанії, – окупанти почали розкрадати газ, перенаправивши його з транзитної труби в газопроводи на неконтрольовані Україною території Луганської та Донецької областей. 

Через цей маршрут в Україну заходила третина транзитного російського газу згідно з транзитним контрактом. Решта – через газовимірювальну станцію «Суджа», розташовану на кордоні між Сумською та Курською областями (РФ). З травня російський газ іде лише через «Суджу» в обсягах, нижчих за контрактні. «Газпром» сплачує і за транзит менше, ніж передбачено контрактом. З вересня 2022-го «Нафтогаз» оскаржує недоплати у Стокгольмському арбітражі. 

Нафта лишається

Угода про транзит російської нафти до ЄС продовжує діяти. Державна «Укртранснафта» прокачує російську нафту за 10-річним контрактом від 2019 року. Україна за 10 років має отримати $1,5 млрд доходів за транзит, за даними російського «Інтерфаксу». У середньому $150 млн на рік. Росія, за даними Bloomberg, до 2022-го заробляла на постачанні нафти через Україну близько $6 млрд на рік.

Транзит приносить «Укртранснафті» близько 90% доходу, каже Омельченко з Центру Разумкова. Від постачання нафти через Україну, за його словами, залежать Угорщина та Словаччина. 

Офіційна позиція влади тут така ж, як і в питанні газу: Україна має залишатися надійним партнером Євросоюзу, забезпечуючи транзит, попри війну. «Надзвичайно важливим для нас є забезпечення виконання своїх зобов’язань щодо транзиту як газу… так і нафти нафтопроводом «Дружба» для потреб Угорщини, Словаччини, Чехії та інших країн ЄС», – говорив у травні 2022-го заступник міністра енергетики України Микола Колісник. 

Хоча простір для маневру є. Україна могла б ввести додатковий податок на транзит нафти, якщо Угорщина продовжить свою антиукраїнську політику, каже Омельченко: «Транзит – це значний важіль впливу».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні