Категорія
Новини
Дата

Втрати Росії від війни в Україні будуть більшими за наслідки дефолту 1998-го – Fitch

Війна проти України коштуватиме економіці Росії більше, ніж коштували країні наслідки дефолту 1998 року. Про це йдеться у оцінці рейтингового агентства Fitch, пише Інтерфакс.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Внаслідок вторгнення в Україну російська економіка скоротиться на 8% у 2022 році, а дефолт 1998 року коштував країні скорочення ВВП на 5,4%, повідомляє Fitch. Світове ВВП, при цьому, зросте на 3,5% замість попередньо прогнозованих 4,2%.
  • Агентство прогнозує цьогорічну інфляцію в РФ на рівні 18% – це найвищий темп, який країна мала з 2022 року. До 2023 року темпи зростання цін уповільняться до 15%. Центробанк РФ далі підвищуватиме ставку для стримування інфляції, і цьогоріч ставка може зрости до 25%, прогнозує агентство.
  • Очікуване падіння можна порівняти з падінням під час кризи 1998 року і світової фінансової кризи, пояснює Fitch. При цьому, щодо РФ, прогноз характеризується високим ступенем невизначеності – реальне падіння ВВП залежатиме від тривалості війни та санкцій.
  • Заборона експорту певної російської продукції, запроваджені самою ж Росією, та ембарго з боку західних країн разом найімовірніше призведе до падіння обсягу торгівлі, пише Fitch.

Контекст

8 березня Fitch обвалило кредитний рейтинг Росії з B до C. Згідно із повідомленням Fitch, «суверенний дефолт Росії неминучий».

Раніше Fitch знизило рейтинги десятків російських компаній та відкликало рейтинги підсанкційних банків. Санкції, введені США та ЄС, чинять суттєвий тиск на російські банки, підриваючи їхню здатність обслуговувати боргові зобовʼязання в іноземній валюті, і в середньостроковій перспективі це може призвести до суттєвого послаблення фінансових профілів банків, йдеться у пресрелізі Fitch.

Востаннє РФ оголошувала дефолт у 1998 році. Він призвів до гіперінфляції та ізоляції на міжнародних фінансових ринках.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні