Категорія
Новини
Дата

З початку війни в Україні Індія купила в Росії вдвічі більше нафти, ніж за весь 2021 рік

Індійські нафтопереробні компанії два місяці війни в Україні купували зі знижкою російську нафту, купівлі якої інші покупці намагалися уникати. Про це повідомляє Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Усього, починаючи з 24 лютого, Індія зробила замовлення, як мінімум, на 40 млн барелів російської нафти. Цю нафту мають відвантажити в червні.
  • Reuters вказує на те, що за весь 2021 рік Росія експортувала індійським замовникам лише 16 млн барелів. Індія – третій за величиною світовий споживач нафти. Їй потрібно близько 5 млн барелів на день.
  • Таким чином, нафтопереробні заводи в країні намагаються компенсувати дешевшою російською нафтою дорожчі поставки від інших експортерів, таких як Саудівська Аравія.
  • «Ми намагаємося максимально ізолювати споживачів від цінових шоків, але ми також повинні захистити наші прибутки… тому купуємо російську нафту», – сказав чиновник одного з нафтопереробних заводів, який відмовився назвати ім’я.
  • За підрахунками Reuters, закупівля російських барелів приватними нафтопереробними компаніями Reliance Industries і Nayara Energy випереджає імпорт державними нафтопереробними компаніями Indian Oil Corp, Hindustan Petroleum Corp і Bharat Petroleum Corp.

Контекст

Західні санкції проти Росії після її вторгнення в Україну спонукали багатьох імпортерів нафти відмовитися від торгівлі з Москвою. Це зумовило подешвевшання російської нафти. США заборонили імпорт російської нафти та газу. А Британія має намір поступово припинити імпорт нафти до кінця року. Імпорт на російську нафту може бути внесений до переліку санкцій ЄС щодо РФ найближчим часом, заявляв міністр економіки та фінансів Франції Бруно Ле Мер 22 квітня.

Міністр пояснив, що для рішення потрібна згода 27 держав-членів ЄС, якої поки що немає, оскільки є заперечення та справедливе занепокоєння із цього приводу, але заборону на імпорт російської нафти в Євросоюзі розглядають. Ле Мер додав, що треба знайти альтернативи, щоби не отримати стрибка цін на пальне для споживачів.

Державні нафтопереробні компанії Китаю збираються дотримуватись чинних контрактів з Росією на переробку сировини, але нові договори не підписують. Так, державна Sinopec, найбільший нафтопереробник Азії, CNOOC, PetroChina і Sinochem залишилися осторонь купівлі російських вантажів нафти з постачанням у травні.

«Китайські державні фірми не хочуть, щоб їх дії розглядали як відкриту підтримку Москви. Держпідприємства виявляють обережність, оскільки їхні дії можуть бути розцінені як дії уряду Китаю, і жодна з них не хоче, щоб його виділяли як покупця російської нафти», – розповіли Reuters джерела в компаніях.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні