Категорія
Новини
Дата

Заборона продажу цигарок для Duty Free не набрала чинності через зволікання з публікацією закону – Железняк

Закон, який забороняє продаж цигарок та алкоголю з маркуванням Duty Free на час воєнного стану, набуде чинності з 1 жовтня, а не з 1 вересня, як очікувалося, повідомив перший заступник голови фінансового комітету Верховної Ради, народний депутат Ярослав Железняк.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Нардеп нагадав, що відповідний законопроєкт №9315 Верховна Рада ухвалила у другому читанні ще 10 серпня і він мав набрати чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування.
  • «Ми спеціально прискорювали його підписання й нарешті 30 серпня його підписав президент. Мали були одразу опублікувати, але магія – і в публікацію в «Голосі України» його подали тільки 2 вересня. Тобто – він вступить у силу не з 1 вересня, а тільки з 1 жовтня», – пояснив Железняк.
  • «Ось така затримка виграла для схемників цілий місяць і думаю десятки мільйонів», – додав нардеп.

Контекст

Верховна Рада 1 серпня ухвалила в другому читанні закон «Про внесення змін до Митного кодексу та інших законів щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів», який забороняє продаж цигарок і алкоголю з маркуванням Duty Free на час воєнного стану.

Закон забороняє на час воєнного стану розміщення та продаж у магазинах duty-free тютюнових виробів, що виробляються в Україні, а також продаж в одному чеку більш ніж двох пачок сигарет і 1 літра міцного алкоголю на добу на одну людину (лише по паспорту). Для алкоголю з вмістом спирту до 22% встановлюється ліміт у 2 літри. За перевищення встановлених лімітів передбачені штрафи в розмірі від 800 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів (13 600 – 17 000 грн).

Крім цього, документ узаконить інвентаризацію залишків тютюнових виробів, призначених для розміщення в duty-free.

Частка ринку нелегального тютюну під час війни збільшилася до рекордних 20%, а у МАФах, на розкладках і Telegram-каналах тепер можна знайти не лише підробки відомих брендів сигарет, а й товар, нібито призначений для магазинів duty free. Члени парламентської ТСК на першому засіданні, яке відбулося 25 квітня, заявили, що через схеми з тютюном держбюджет у 2022 році недоотримав близько 19 млрд грн від несплати акцизу та ПДВ.

Під підозрою нардепів легальні й напівлегальні фабрики з виробництва тютюну, також у парламентарів є питання до магазинів duty free.

Частка сірого сегменту у 20% є рекордом. Про це свідчать як дослідження Kantar Україна (19,9%), так і розрахунки Інституту соціально-економічної трансформації (ІСЕТ) разом з аналітичним центром CASE Україна (20,1%). Різкий стрибок дві організації зафіксували ще у 2021-му – 16,9%, за даними Kantar, і 14,7% – за розрахунками ІСЕТ та CASE. Роком раніше частка складала 6,9% та 5,7% відповідно.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні