Категорія
Новини
Дата

Рада заборонила продаж вироблених в Україні сигарет у duty-free до закінчення війни

Рада заборонила на час воєнного стану можливості поміщення вироблених в Україні тютюнових виробів у режим безмитної торгівлі та продажу магазинами безмитної торгівлі (duty free), повідомив голова комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. За документ у другому читанні проголосували 276 депутатів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Документ має припинити існування схеми з нелегального продажу сигарет, нібито вироблених для продажу в duty free.
  • «Законопроєкт розроблений з метою руйнування схеми ухилення від оподаткування ПДВ та акцизним податком під виглядом здійснення операцій з продажу тютюнових виробів магазинами безмитної торгівлі», – написав Гетманцев.
  • Законопроєктом пропонується на період до припинення чи скасування воєнного стану в Україні заборонити поміщення у митний режим безмитної торгівлі та продаж (постачання) магазинами безмитної торгівлі, а також розміщення у них товарів за товарними позиціями 2401–2404 згідно з УКТ ЗЕД.
  • «Закон про заборону схеми по цигаркам та алкоголю в duty free прийнято! Це плюс 5-7 млрд в рік до бюджету!», – написав один з ініціаторів законопроєкту, депутат Ярослав Железняк.
  • Законопроєкт забороняє на час воєнного стану розміщення і продаж у магазинах duty-free тютюнових виробів, що виробляються в Україні, а також продаж в одному чеку більше ніж двох пачок сигарет і 1 літра міцного алкоголю на добу на одну людину – і лише по паспорту. Для алкоголю з вмістом спирту до 22% встановлюється ліміт у 2 літри. За перевищення встановлених лімітів передбачені штрафи в розмірі від 800 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів (13 600 – 17 000 грн).
  • Крім цього, документ узаконить інвентаризацію залишків тютюнових виробів, призначених для розміщення в duty-free.

Контекст

Частка ринку нелегального тютюну під час війни збільшилась до рекордних 20%, а у МАФах, на розкладках та Telegram-каналах тепер можна знайти не лише підробки відомих брендів сигарет, а й товар, нібито призначений для магазинів duty free. Члени парламентської ТСК на першому засіданні, яке відбулось 25 квітня, заявили, що через схеми з тютюном держбюджет у 2022 році недоотримав близько 19 млрд грн від несплати акцизу та ПДВ.

Під підозрою нардепів легальні й напів легальні фабрики з виробництва тютюну, також у них є питання до магазинів duty free.

Частка сірого сегменту у 20% є рекордом. Про це свідчать як дослідження Kantar Україна (19,9%), так і розрахунки Інституту соціально-економічної трансформації (ІСЕТ) разом з аналітичним центром CASE Україна (20,1%). Різкий стрибок дві організації зафіксували ще у 2021-му – 16,9%, за даними Kantar, і 14,7% – за розрахунками ІСЕТ та CASE. Роком раніше частка складала 6,9% та 5,7% відповідно.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні