Категорія
Новини
Дата

Загострення у Косово. Приштина вирішила на місяць відкласти рішення, через яке протестують серби

Влада частково визнаного Косово відкладе на місяць перехід на національні документи та номерні знаки, повідомив премʼєр-міністр Косова Альбін Курті. З 1 серпня нейтральні документи та автомобільні знаки Косово мали втратити чинність. Протестуючи проти рішення Приштини, місцеві серби почали будувати барикади на півночі Косова, пише ЄП. Що відомо про загострення ситуації у Косово.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Приштина «у співпраці з міжнародними союзниками» зобовʼязалася відкласти виконання рішень щодо автомобільних номерних знаків та документів на вʼїзд-виїзд у пунктах перетину кордону з Сербією на 30 днів. При цьому влада Косово поставила умову – барикади мають бути розібрані, свобода пересування відновлена, йдеться у заяві Курті.
  • Рішення з’явилося після зустрічі з послом США у Косові Джефом Говеньє, на якій він попросив відтермінувати застосування рішення.
  • Дипломат сказав, що рішення влади Косово щодо посвідчень особи та номерних знаків є цілком доцільним і відповідає Брюссельській угоді, яка була досягнута Белградом та Приштиною за посередництва ЄС, але дипломат попросив відстрочки на 30 днів з огляду на поширення дезінформації та непорозуміння щодо рішень.
  • Президент Сербії Александар Вучич невдовзі перед цим побував у Генштабі сербської армії і спільно з його очільником поспілкувався з командувачем сил НАТО в Косово, KFOR. Після зустрічі Вучич заявив, що сподівається на «хороші новини», які допоможуть деескалації, але додав що «капітуляції не буде».
  • Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель привітав рішення уряду Косова відкласти свій план з заміни сербських документів та номерних знаків. За його словами, невирішені питання слід вирішувати в рамках діалогу за сприяння ЄС та зосередитися уваги на нормалізації відносин між Косово та Сербією, що необхідно для інтеграції до ЄС.

Контекст

Північ Косова заселена етнічними сербами, які негативно ставляться до відокремлення регіону від Сербії. Тому там досі користуються сербською валютою та мають сербське громадянство.

Угода 2011 року між Сербією та Косовом передбачає тимчасове – терміном на 5 років, використання мешканцями півночі Косова нейтральних документів та номерних знаків. Попри те, що перехідний період вже давно завершився, всі спроби примусити косовських сербів перейти на національні документи лише викликали масові протести. Сербія бере активну участь у цьому конфлікті, підтримуючи косовських сербів. 

Напередодні повідомлялося про будівництво барикад на півночі Косово. Сербське видання N1 писало й про інші випадки блокування автошляхів на півночі Косова. Також очевидці повідомляли про сирени та постріли щонайменше у двох містах на півночі Косова. За даними Kosovo-online, що спецназ Косова бере під контроль кордон із Сербією.  

Президент Сербії Вучич навіть натякнув на можливе військове вирішення конфлікту. За його словами, якщо Приштина «наважиться переслідувати сербів, погано поводитися з сербами, вбивати сербів, Сербія переможе».

Міжнародні сили під керівництвом НАТО, які відповідають за забезпечення стабільності в Косові (KFOR) заявили, що готові втрутитися, якщо стабільність опиниться під загрозою.

НАТО також заявило, що продовжує повністю підтримувати процес нормалізації відносин між Приштиною та Бєлградом і закликає всі сторони продовжувати переговори, оскільки «це має вирішальне значення для регіонального миру та безпеки».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні