Категорія
Новини
Дата

Заповнюваність київських офісів зменшилася до 83%, у Львові насиченість ринку зростає – Colliers Ukraine 

У 2022 році ринок київської офісної нерухомості увійшов у кризовий цикл, йдеться в дослідженні Colliers Ukraine, що є в розпорядженні Forbes. Вакантність професійних офісних центрів (A і B класу) у столиці зросла до 17%, й активізувалися переговори щодо перегляду умов оренди. Водночас у Львові продовжується активне будівництво нових офісних приміщень.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ринок київської офісної нерухомості знаходиться в кризовому стані. У 2022 році девелопмент офісної нерухомості сповільнився, однак не зупинився. У Києві в експлуатацію було введено 52 000 кв. м – друга черга бізнес-центру «Градієнт» і корпус B6 у Unit.City. У 2021 році було введено 155 000 кв. м офісних приміщень.
  • Під час великої війни в Києві у попиті – якісні офісні приміщення з ремонтом та можливістю змінювати терміни й вартість оренди. Важливі для орендарів фактори – наявність облаштованого укриття, безперебійний інтернет та енергозабезпечення, зазначається в дослідженні.
  • Орендарі та орендодавці активізували переговори щодо перегляду умов на період воєнного стану в Україні. Орендні ставки знизилися на 10–15% у порівнянні з початком 2022 року. Але реальні ставки – ще нижчі, через знижки та інші пільгові умови, що надаються власниками бізнес-центрів орендарям.
  • Загальноринковий рівень вакантності в Києві підвищився з 11,5% у 2021 році до 17% станом на початок грудня 2022-го. Востаннє такий показник був у 2015-му. 
  • У Львові протягом 2022 року не ввели жодного бізнес-центру, однак будівництво не припинялося. Близько 90 000 кв. м офісних приміщень перебувають на стадії будівництва з перспективою введення в експлуатацію протягом найближчих кількох років. Водночас проєктують 140 000 кв. м офісних приміщень. 
  • Львів розташований далеко від зони бойових дій. Завдяки цьому багато компаній перевезли свої офіси саме сюди. Зокрема, Yalantis, Genesis, Ciklum. Це вплинуло на місцевий офісний ринок.
  • «У професійних офісних центрах Львова з приміщеннями з ремонтом загальний рівень вакантності до 10%», – йдеться в дослідженні Colliers. Водночас рівень вакантності в бізнес-центрах з приміщеннями в стані shell&core («під обробку») перевищує 50%. 
  • У порівнянні з 2020 роком рівень заявлених орендних ставок у Львові знизився на 10–15% і наприкінці 2022 року склав $13–17 за кв. м на місяць.

Контекст 

Пандемія коронавірусу істотно вплинула на ринок офісної нерухомості. У 2020 році орендні ставки в офісних центрах класу А впали на 10–13%, а вакантність виросла з 7% до 11,5%.  

Другим ударом стала повномасштабна війна. У перші місяці воєнних дій офісні центри у Києві стояли пустими, розповідала Forbes директор БЦ Senator Олена Букало. Від офісів почали відмовлятися саме міжнародні та IT-компанії. Основні причини – евакуація працівників до інших міст та країн або оптимізація витрат.

Власникам офісів довелося якось виходити з кризової ситуації. Щоби заповнити вільні площі, членкиня Наглядової ради офісних просторів Forum Group Ірина Школьник вирішила здавати офіси менш помітним на ринку компаніям. Також офіси почали облаштовувати генераторами, запасами води та біотуалетами на випадок блекауту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні