Категорія
Новини
Дата

Заступник міністра оборони Шаповалов подав у відставку на тлі скандалу з продуктами для ЗСУ

Міністр оборони Олексій Резніков підтримав прохання В’ячеслава Шаповалова про звільнення з посади заступника міністра оборони та звернувся з відповідним поданням до уряду. Про це йдеться у повідомленні пресслужби Міноборони. Шаповалов відповідав за тилове забезпечення ЗСУ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Шаповалов попросив звільнити його на тлі скандалу із закупкою послуг харчування, «щоб не створювати загрози для стабільного забезпечення Збройних сил України».
  • «Не зважаючи на те, що озвучені звинувачення є необґрунтованими та безпідставними, заява В’ячеслава Шаповалова про звільнення є достойним вчинком в традиціях європейської та демократичної політики, демонстрацією того, що інтереси оборони є вищими, ніж будь-які кабінети чи крісла», – йдеться у заяві Міноборони.
  • У міністерстві вважають, що відставка Шаповалова дозволить «зберегти довіру суспільства та міжнародних партнерів та забезпечити об’єктивність під час додаткових уточнень та можливих розслідувань». 
  • У Міноборони наголосили, що Шаповалов працював «з максимальною відповідальністю» і «незважаючи на шалений опір». 

Контекст

21 січня видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал, згідно з яким нібито ціни на закупівлю харчів і надання послуг із харчування для військових перевищують роздрібні у два-три рази. 

У Міноборони заявили, що відомості, поширені у ЗМІ, «розповсюджуються з ознаками навмисних маніпуляцій та вводять в оману».

Міністр оборони Олексій Резніков напередодні представив інформацію щодо забезпечення армії харчуванням народним депутатам на засіданні профільного комітету Верховної Ради за участі представників НАБУ, ДБР та СБУ.

За даними УП, на засіданні комітету Резніков показав діючий контракт, у якому ціна, зокрема на яйця, була не такою, як у публікаціях ЗМІ. Натомість у депутатів були питання до фірм-постачальників, тому що деякі з них мають ознаки фірм-прокладок і можуть бути повʼязані з колишніми постачальниками продовольства для ЗСУ.

Представники НАБУ зі свого боку повідомили на комітеті, що відкрили відповідне кримінальне провадження, а ДБР та СБУ розповіли, що по низці процесів закупівель та постачання харчування тривають розслідування.

Сам комітет пообіцяв ознайомитися з фірмами-постачальниками харчування для ЗСУ та ініціювати закон про «часткове відкриття інформації про закупівлі в умовах воєнного стану».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні