Скандал із продуктами для ЗСУ: Міноборони уклало контракти з 8 постачальниками, Резніков покаже документи на комітеті Ради /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Скандал із продуктами для ЗСУ: Міноборони уклало контракти з 8 постачальниками, Резніков покаже документи на комітеті Ради

Getty Images

На забезпечення харчуванням військовослужбовців цьогоріч планується спрямувати десятки мільярдів гривень, повідомив міністр оборони Олексій Резніков. Інформацію щодо забезпечення армії харчуванням із документами міністр особисто представить народним депутатам на сьогоднішньому засіданні профільного комітету ВР за участі представників НАБУ, ДБР та СБУ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Резніков зазначив, що забезпечення воїнів якісним і безперебійним харчуванням в умовах бойових дій є одним із пріоритетів Міноборони. «Це – великий ринок. Ще трохи більше року тому цей ринок фактично був під контролем монополії. Під час призначення на посаду міністра я взяв публічне зобов’язання – демонополізувати послуги харчування», – додав він.
  • Наразі Міноборони уклало контракти з 8 постачальниками на забезпечення послуги харчування. «Я продемонструю ці контракти народним депутатам», – написав очільник відомства.
  • Він повідомив, що за кожним із постачальників згідно з договором закріплено певну кількість військових частин, але якщо якийсь із постачальників не здатен виконати зобов’язання, то інші «підхоплюють» військові частини. Тож, постачання харчів гарантовано буде безперервним.
  • За словами міністра, предметом закупівлі є вартість добового раціону для військовослужбовця. Минулого року ця сума становила 120 грн на військовослужбовця за добу, зараз – 145,8 грн.
  • «Номінально відбулося зростання вартості послуги на 21,5%. Але цей показник навіть менший рівня інфляції, яка за рік склала 26,6%. Будь-яка господиня знає, як минулого року зросли ціни на різні види продуктів і якою була динаміка», – каже Резніков.
  • З 2016 року харчування військовослужбовців здійснюється на основі каталогу продуктів, який включає понад 400 позицій. «Коли народні депутати подивляться на контракти з 8 постачальниками, вони побачать, що ціни на одні й ті самі продукти – різні. Так само як відрізняються ціни у торговельних мережах, у тих же «Сільпо», «АТБ» чи Novus», – додав він.
  • Стосовно документу, оприлюдненого у ЗМІ, де вказано ціну в 17 грн за яйце, Резніков зауважив: «Насправді це звичайна технічна помилка, яку зробив постачальник… Яйця по 17 за штуку Міноборони не закуповувало й не планує».
  • «Помилку компанії з переведенням штук у кілограми було помічено ще тоді, як і деякі технічні помилки в інших договорах. Після чого керівник (відповідного) підрозділу був відсторонений. Підкреслюю – в кінці грудня», – наголосив міністр.
  • Він додав, що станом наразі за усіма контрактами завершуються додаткові внутрішні перевірки, виправляються технічні помилки, готуються додаткові угоди щодо постачання.

Контекст

Напередодні видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал, згідно з яким нібито ціни на закупівлю харчів і надання послуг із харчування для військових перевищують роздрібні у два-три рази. 

У Міноборони заявили, що відомості, поширені у ЗМІ, «розповсюджуються з ознаками навмисних маніпуляцій та вводять в оману».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні