Категорія
Новини
Дата

У Стамбулі два дні обговорювали «зерновий коридор». РФ знову погрожує розірвати угоду

У Стамбулі безрезультатно завершилися дводенні переговори щодо продовження роботи «зернового коридору». Представники ООН, Туреччини, України та РФ продовжать консультації онлайн, повідомив віцепремʼєр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. Росія погрожує розірвати угоду, якщо її вимоги не будуть виконані.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами віцепремʼєра, представники ООН і Туреччини мають розуміння, що «зернова ініціатива критично важлива для світової продовольчої безпеки та має стабільно функціонувати». «Тому за їхньою пропозицією подальші консультації щодо розблокування Ініціативи будуть продовжені в онлайн-форматі», – повідомив Кубраков.
  • За його словами, українська делегація під час переговорів наголосила, що «зернова ініціатива» має бути продовжена на довший термін та розширена, але насамперед потрібно відновити реєстрацію суден для вивезення зерна з українських портів та проведення інспекцій без штучних затримок.
  • Міноборони Туреччини за підсумками переговорів відзначило «певний прогрес» і повідомило, що сторони домовилися продовжити зустрічі.
  • За даними ООН, на зустрічі у Стамбулі обговорювалися пропозиції ООН щодо відновлення роботи аміакопроводу «Тольятті–Одеса», більш тривалий строк продовження угоди, покращення роботи Спільного координаційного центру.
  • У МЗС Росії погрожують остаточно заблокувати дію угоди з 18 травня, якщо не будуть виконані вимоги російської сторони, пише російське пропагандистське видання «РИА Новости» з посиланням на заступника міністра закордонних справ РФ Сергія Вершиніна.
  • Зокрема, РФ вимагає підключити «Россельхозбанк» до системи SWIFT, а також зняти «барʼєри» для експорту російської агропродукції та добрив.

Контекст

8 травня Росія вчергове фактично зупинила «зернову угоду», відмовившись реєструвати судна на вхід та проводити їх інспекції.

Головний аргумент РФ – через роботу зернового коридору Росія не змогла експортувати сільськогосподарську продукцію, також російська сторона вимагає виконання низки умов для продовження угоди. Твердження, що РФ не може експортувати свою продукцію через українське зерно, не відповідає дійсності. Аналітики агентства AgriCensus зазначають, що експорт російської пшениці глибоководними портами протягом тижня, що закінчився 2 травня, зріс до 691 000 тонн.

Загальний експорт пшениці з 1 червня 2022-го, включно з транспортуванням залізницею та невеликими портами, вже досяг приблизно 37,7 млн тонн, що на 37% вище, ніж минулого року. «Це є найвищим рівнем, досягнутим на цей час року», – додають аналітики AgriCensus.

Якщо угоду про зерновий коридор не продовжать 18 травня, то в найближчі кілька місяців катастрофічних наслідків не буде, український експорт уже досяг 50 млн тонн зернових і олійних, і зернові залишки невеликі, казав на конференції Euro Grain Hub Exchange & Forum президент Зернової асоціації Микола Горбачьов. Наслідки закриття коридору будуть відчутними пізніше. «Закриття коридору дасть негативний сигнал нашому сільгоспвиробнику, і він може скоригувати свої посівні площі, – каже Горбачьов. – Наразі це найголовніша проблема – скільки буде посіяно кукурудзи». За його словами, трейдери різняться в оцінках – від 2,5 млн га до 3,5 млн га. «Якщо фермери не досіють кукурудзу, це вплине на наступний врожай і об’єми експорту в наступному році», – пояснює він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні