Росія знову заблокувала роботу «зернового коридору». У черзі в Босфорі стоять 90 суден /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Росія знову заблокувала роботу «зернового коридору». У черзі в Босфорі стоять 90 суден

Getty Images

Росія вчергове фактично зупинила «зернову угоду», відмовившись реєструвати судна на вхід та проводити їх інспекції, повідомило Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. У відомстві додали, що це повністю суперечить умовам діючої угоди.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Інспекції як вхідного, так і вихідного флоту призупинені… Україна категорично не приймає намагання Росії зупинити реєстрацію та інспектування вхідного флоту, які мають відбуватися з огляду на працюючу ініціативу», – сказано у повідомленні. 
  • Станом на 8 травня на інспекцію в територіальних водах Туреччини очікує 90 суден, з яких 62 – це судна, які йдуть під завантаження. 
  • Зазначається, що позиція РФ унеможливлює складання інспекційного плану відповідно до процедур СКЦ, які передбачають щоденне погодження всіма сторонами плану інспекцій як на вихід, так і на вхід.  
  • Українська сторона очікує на позицію партнерів, ООН та Туреччини щодо цієї ситуації.
  • У міністерстві нагадали, що експорт української агропродукції зерновим коридором у квітні не дотягнув і до 3 млн т.

Контекст

22 липня 2022 року в Стамбулі за участю ООН, України, Росії та Туреччини відбулося підписання документів про створення коридору для вивезення зерна з трьох портів – Чорноморська, Одеси та Південного. Наприкінці лютого повідомлялося, що обсяг експорту українського продовольства в межах «зернової угоди» перевищив 22 млн т. 

Черга в Босфорі спостерігається починаючи з листопада 2022 року. Це відображається на обсягах експорту. У листопаді порти експортували на 47% менше агропродукції, ніж у жовтні, коли ці проблеми починались. Якщо в жовтні недоекспортовано майже 2 млн т агропродукції, то в листопаді та грудні – вже по 3 млн т на місяць.

13 березня заступник голови МЗС РФ Сергій Вершинін заявив, що Росія не має заперечень проти продовження «зернової ініціативи», але тільки на 60 днів, подальша позиція визначатиметься залежно від ситуації з російським сільськогосподарським експортом.

У відповідь на це віцепремʼєр Олександр Кубраков заявив, що своєю позицією щодо продовження дії «зернової угоди» тільки на 60 днів Росія порушує домовленості.

За словами речника Кремля Дмитра Пєскова, продовження «зернової угоди» є «жестом доброї волі» з боку Москви. 

Україна пропонувала продовжити «зернову угоду» на рік, але партнери відповіли, що для цього потрібно підписувати угоду зі всіма сторонами, повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков на Саміті експортерів від Forbes.

Зрештою, 18 березня, угода по «зерновій ініціативі» була пролонгована ще на 120 днів. Про це повідомила пресслужба Мінінфраструктури, посилаючись на віцепрем’єрміністра з відновлення Олександра Кубракова. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні