Обсяги постачань з України впали на чверть через збої в «зерновому коридорі» у квітні і продовжили скорочуватись – ООН /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Обсяги постачань з України впали на чверть через збої в «зерновому коридорі» у квітні і продовжили скорочуватись – ООН

Shutterstock

Постачання українського врожаю скорочуються напередодні переговорів щодо продовження «зернової угоди», з якої Росія погрожує вийти, пише Bloomberg. Перевірки суден неодноразово зривалися Росією, внаслідок чого потоки зерна через Чорне море відставали від попередніх місяців. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  •  За даними ООН, обсяги експорту через Чорне море у квітні скоротилися більш ніж на чверть порівняно з попереднім місяцем. За словами генерального директора асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Романа Сластьона, невизначеність щодо продовження коридору після середини травня також стримує нові контракти та постачання.
Обсяги постачань з України впали на чверть через збої в «зерновому коридорі» у квітні і продовжили скорочуватись – ООН /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • Це відбувається на додачу до обмеження на вантажі, які прямують до країн Східної Європи, що перешкоджає продажам напередодні наступного врожаю.
Обсяги постачань з України впали на чверть через збої в «зерновому коридорі» у квітні і продовжили скорочуватись – ООН /Фото 2

Інфографіка: Bloomberg

  • «Багато аграріїв і великих сільгоспвиробників стурбовані можливістю експортувати свою зернову та олійну продукцію, тому що ми бачимо ці проблеми з обох сторін», – сказав Сластьон. 
  • Усього через два місяці після останнього продовження «зернова угода» висить на волосині, і Росія погрожує вийти з неї 18 травня, якщо її вимоги не будуть виконані.
  • «Українські експортери не поспішають фрахтувати судна після цієї дати», – зазначає Максим Харченко, аналітик компанії «УкрАгроКонсалт».
  • Це завдасть ще одного удару українським фермерам і чинитиме більший тиск на світові ціни на продовольство, якщо тільки переговори в Стамбулі цього тижня за посередництва Туреччини та Організації Обʼєднаних Націй не допоможуть владнати ситуацію.
  • Офіційні особи з України, Росії, Туреччини та ООН збираються розпочати переговори щодо «зернової угоди» у Стамбулі цього тижня, підтвердили Міністерство оборони Туреччини та Міністерство інфраструктури України.
  • За даними Всеукраїнської аграрної ради, форвардні продажі поки рідкісні. Пропозиції з України були відсутні і в нещодавньому тендері Єгипту – найбільшого світового покупця – на постачання у червні та липні.

Контекст

Нещодавно Росія вкотре фактично зупинила «зернову угоду», відмовившись реєструвати судна на вхід та проводити їх інспекції, повідомило Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. У відомстві додали, що це повністю суперечить умовам діючої угоди.

За даними ООН, у середньому інспекції перевіряють менше трьох зернових суден, що прибувають і відбувають у день у травні, без перевірок у неділю або понеділок. Ще 62 кораблі очікують переходу в українські порти під навантаження.

За даними «УкрАгроКонсалт», у міру того, як поставки коридором скорочуються, потоки автомобільним і залізничним транспортом через сусідів України по Європейському Союзу впали до мінімуму за 10 місяців. 

Наразі українські фермери зайняті посівом кукурудзи та соняшнику, а невизначеність у торгівлі змушує дрібних виробників перерозподіляти деякі землі під такі культури, як соя, які не потрапили під обмеження ЄС. Це може вплинути на скорочення виробництва зерна в Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні