Категорія
Компанії
Дата

Знайти крота. Як українські компанії використовують детектор брехні

.Навесні 2020 року фахівець техпідтримки Ілля Войцеховський пройшов усі етапи співбесіди до київської IT-компанії Techmedia4U. До оффера залишався один крок – тестування на детекторі брехні. Ілля відповів на запитання, але пропозиції так і не отримав. Не пройшов поліграф, пояснив HR-директор компанії. Войцеховський розповів про інцидент на порталі DOU.UA.

В Україні детектори брехні використовуються не тільки в СБУ, НАБУ, МВС і органах прокуратури. Серед компаній, які користуються послугами поліграфологів,– ПриватБанк, EVOPLAY, MaxiTech, WOG, Zakaz.ua, АТБ, VARUS, «Епіцентр К», ТАС і «Укрзалізниця».

В українському корпоративному секторі задіяно приблизно 250 поліграфологів, говорить директор та співвласник компанії HR-Security Євгеній Красюк. Ще 60 працюють у держструктурах, орієнтовно 300 перевіряють за запитом. Вартість тестування – 2000 грн за годину роботи. Штатні поліграфологи «коштують» від 20 000 до 40 000 грн на місяць.

Майже рік тому в сервісі доставки Zakaz.ua почали перевіряти на поліграфі кандидатів на керівні посади, співробітників центрального офісу, а також претендентів на позиції з матеріальною відповідальністю.

«Не всі погоджуються розмовляти з поліграфологом, і ми поважаємо таке рішення», – зауважує СЕО Zakaz.ua Андрій Курський. За його словами, детектор брехні використовують лише для перевірки благонадійності. На рішення про наймання впливають професійні та комунікативні навички. Курський не пригадує, щоб кандидатові відмовили після поліграфологічного тесту.

Інфографіка Леонід Лукашенко

Інфографіка Леонід Лукашенко

Пандемія зменшила попит – обсяг перевірок у HRSecurity впав у три рази. У мінус зіграло й те, що детектор брехні неможливо під’єднати до людини віддалено – потрібен особистий контакт.

Матеріали по темі

В Україні такі перевірки не регулює законодавство. «Якщо людина зможе довести, що її не взяли на роботу винятково через тест на поліграфі, вона має право подати до суду, – констатує адвокат Axon Partners Надія Денисюк. – Але шанси подати вагомі для суду докази мінімальні».

Вчені про поліграф невисокої думки. «Тестування має слабку наукову основу й непередбачувану кількість помилок», – резюмує Американська національна академія наук у звіті, опублікованому вперше ще в 2003 році й оновленому в 2019-му.

Але не завжди останнє слово залишається за наукою. «Крадіжки, як і раніше, є. Хоч як це парадоксально, що гірша ситуація в країні, то вищий попит на цю послугу», – говорить виконавчий директор Всеукраїнської асоціації поліграфологів Володимир Ведмідь.

Опубліковано в пʼятому номері журналу Forbes (листопад 2020)

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні