Категорія
Новини
Дата

Золотий резерв Росії на $140 млрд не допоможе їй пом’якшити вплив санкцій – Bloomberg

Росія має золотий резерв з оцінкою у $140 млрд — п'ятий за розміром. Вона могла б продати його для підтримки рубля та згладжування наслідків санкцій. Але покупців може не знайтися. Про це пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти:

  • З середини 2000-х Центробанк Росії збільшив свої золоті резерви майже вшестеро і створив п’ятий за величиною запас у світі, який оцінюється приблизно в $140 млрд. Це той тип активів, який він міг би продати, щоб підтримати рубль, який впав до рекордних рівнів після світової ізоляції агресора.
  • Але ціль, з якою ці резерви створювали, навряд чи реалізується, адже санкції забороняють установам США, Британії та ЄС вести бізнес з Центробанком Росії. 

Контекст:

Трейдери та банки остерігаються купувати золото країни, адже бояться нашкодити своїй репутації чи потрапити під удар за порушення санкцій. Тим паче, що сенатори у Вашингтоні хочуть ввести вторинні санкції проти тих, хто купує або продає російське золото. Sмовірно, пояснює керуючий партнер CPM Group Джефф Крістіан, Москва може звернутися до центральних банків Індії чи Китаю, аби продавати золото зі знижкою. Росія також може продавати його через Шанхайську золоту біржу, членами якої є комерційні банки – але такі продажі будуть незначними.

Бажання біпартійної групи сенаторів заблокувати золоті резерви РФ може далі стримати банки Китаю та Індії, адже країни хочуть уникнути наслідків санкцій США впродовж війни. Крім того, Лондонська асоціація ринку золотих злитків і CME Group Inc. виключили країну зі своїх акредитованих списків, що означає заборону торгувати новими злитками на ключових ринках Лондона та США. 

Заборону теоретично можна обійти, як це торік намагався робити Казахстан, – через посередника у Швейцарії. Але принаймні один посередник відмовився це робити через побоювання потрапити під заходи за порушення санкцій. «Якщо Росія впаде у відчай, вона може продати злитки всередині країни, щоб купити рублі, – заявили у Citigroup Inc. — Якщо робити за фіксованою ціною, це буде рівнозначно внутрішньому золотому стандарту».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні