Збройні сили України звільнили від окупантів кілька населених пунктів у Харківській та Херсонській областях. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЗСУ звільнили низку населених пунктів на Харківщині та Херсонщині

Збройні сили України звільнили від окупантів кілька населених пунктів у Харківській та Херсонській областях. Фото Getty Images

Збройні сили України звільнили від окупантів кілька населених пунктів у Харківській та Херсонській областях. Зокрема, голова Офісу президента Андрій Єрмак натякнув на звільнення п’ятьох населених пунктів на Херсонщині.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Від російської окупації звільнено села Борівська Андріївка та Богуславка Борівської обʼєднаної територіальної громади Ізюмського району Харківської області, йдеться у Telegram-каналі Борівської селищної ради.
  • Звільнено від російських окупантів смт Велика Олександрівка Бериславського району Херсонської області. «Щойно ЗСУ звільнили селище Велика Олександрівка! Вітаю жителів Херсонщини з чудовою новиною! Все буде Україна! Не забуваймо, якою ціною ми повертаємо наші села. Слава ЗСУ!» – повідомив депутат Херсонської обласної ради Ігор Йосипенко.
  • Військовослужбовці 35-ї окремої бригади морської піхоти ім. контр-адмірала Михайла Остроградського повідомили про звільнення села Давидів Брід Бериславського району Херсонської області у вівторок. Відео військових поширив «Бабель».
  • Також у мережі публікують відео ЗСУ і з інших населених пунктів на Херсонщині. Зокрема зі Старосілля та Архангельського. 
  • Голова Офісу президента Андрій Єрмак у Telegram опублікував пост з емодзі, який складається з зображень п’яти українських прапорів, ракети і кавуна, ймовірно, натякаючи на звільнення п’яти населених пунктів у Херсонській області.

Контекст

Менше ніж за місяць ЗСУ змогли деокупувати близько 10 000 кв. км. Це приблизно в п’ять разів більше, ніж територія, яку змогла захопити Росія починаючи з травня.  

Також ЗСУ вдалося перемістити лінію фронту на десятки кілометрів від Слов’янська – Краматорська і фактично нівелювати загрозу для цих міст. Єдиний напрямок, де Росія продовжує атакувати, це Бахмут – Донецьк, де у росіян найкоротше плече постачання з РФ.  

Жовтень буде дуже важливим місяцем для війни. Адже в листопаді-грудні природне маскування у вигляді лісів і лісосмуг перестане виконувати свою функцію. Переміщення сил стане непросто приховувати, тому вести наступ ставатиме дедалі складніше. 

Навряд чи це означає, що взимку бойові дії зупиняться або істотно стихнуть. В історії війн є багато прикладів зимових кампаній. Але все ж ЗСУ, скоріше за все, намагатимуться отримати максимальний результат на полі бою до початку зимового бездоріжжя і холодів. Докладніше про це читайте тут: Місяць контрнаступу ЗСУ. Ймовірно, Україні вдалося переломити перебіг війни. Що попереду.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні