Категорія
Найбагатші
Дата

Forbes Digital

Вартість десятки найдорожчих футбольних клубів світу зросла до майже $48 млрд. Третій рік поспіль щорічний рейтинг Forbes очолив «Реал Мадрид» зі $6,6 млрд. Які ще команди увійшли до списку?

5 хв читання

«Манчестер Юнайтед» — $6,55 млрд /Getty Images

«Манчестер Юнайтед» — $6,55 млрд. Фото Getty Images

У середньому вартість команди рейтингу Forbes «Найдорожчі футбольні клуби світу 2024 року», який включає 30 футбольних клубів, складає $2,3 млн. Це на 5,1% дорожче, ніж торік. Тим часом вартість прав на трансляцію європейських чемпіонатів ростуть, що ускладнює процес пошуку покупців.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Коли Сер Джим Реткліфф, мільярдер та гендиректор хімічної компанії Ineos, купив 27,7% футбольного клубу «Манчестер Юнайтед» за загальної вартості у $6,5 млрд, це була найбільша ціна, яку сплачували за спортивну команду. Угода, в рамках якої «МЮ» оцінили на $500 млн дорожче, ніж це зробив Forbes рік тому, відображає найбільший EBITDA цьогорічного списку і фан-клуб із понад 650 млн учасників по всьому світу. 

Forbes тепер оцінює «Манчестер Юнайтед» у $6,55 млрд, що робить «червоних дияволів» другою найдорожчою футбольною командою світу після «Реал Мадриду», який ми оцінили у $6,6 млрд. «Бланкос» вже втрете поспіль очолюють наш щорічний рейтинг

Англійська премʼєр-ліга у грудні підписала нову угоду на телевізійні трансляції своїх матчів усередині країни від сезону 2025/2026 до сезону 2028/2029. Це буде приносити їй в середньому $2,1 млрд на рік, що у понад двічі більше, ніж доходи від внутрішніх трансляцій будь-якого іншого національного чемпіонату. І майже вдвічі більше, ніж на цьому заробляє іспанська «Ла-Ліга», якщо врахувати міжнародні трансляції. 

Тому не дивно, що 12 з 30 найдорожчих футбольних команд світу грають в Англійській премʼєр-лізі.

Футбол трансляція англійська прем'єр-ліга /Forbes

Інфографіка: угоди про права на трансляцію матчів п'яти топових чемпіонатів Європи. Фото Forbes

Всі європейські футбольні чемпіонати, окрім англійського, вже взяли кредити під заставу своїх часток в доходах від трансляцій або розмірковують над цим. Італійська «Серія А» розглядає продаж своєї частки приватним інвесторам ще з 2020-го. 

У 2022-му французька «Ліга 1» продала 13% своїх медійних прав у новому дочірньому підприємстві компанії CVC. Це принесло французькому чемпіонату вливання готівки, а він, своєю чергою, віддаватиме CVC дивіденди від трансляційних, спонсорських та інших комерційних угод. У жовтні 2023-го Франція скасувала аукціон на право транслювати матчі її футбольного чемпіонату через те, що не отримала пропозицій, які б відповідали хоча б мінімальній встановленій ціні на 2024-2029 роки. 

На початку 2022-го «Ла-Ліга» зробила дещо схоже, продавши 8,2% своєї нової комерційної дочірньої компанії тій же CVC. «Серія А» теж хотіла продати свої права на трансляцію приватним інвесторам, але, схоже, відмовилася від цієї ідеї. А в Німеччині прихильники «Бундесліги» протестують проти продажу прав на трансляцію матчів чемпіонату.

Проблеми із пошуком покупців на право транслювати матчі європейських чемпіонатів означають, що високі результати в змаганнях — це головне для найкращих футбольних клубів світу. Часто оцінки команд залежать від того, як далеко вони зайшли у Лізі чемпіонів. Серед учасників цьогорічної Ліги Чемпіонів сім клубів заробили понад $100 млн: 

  • «Реал Мадрид» — $144 млн
  • «Парі Сен-Жермен» — $131 млн
  • «Боруссія Дортмунд» — $130 млн
  • «Баварія Мюнхен» — $129 млн
  • «Манчестер Сіті» — $118 млн
  • «Барселона» — $105 млн
  • «Арсенал» — $100 млн

А переможець у фінальному протистоянні, яке відбудеться 1 червня між мадридським «Реалом» і дортмундською «Боруссією», отримає ще $21,6 млн.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні