Категорія
Життя
Дата

Документальний серіал про ФК «Шахтар» отримав Sports Emmy Awards – аналог «Оскара» для телебачення. Що це за нагорода та чому вона важлива для України?

4 хв читання

режисер Володимир Мула, продюсер Піт Радовіч, режисер монтажу Ендрю Ґ'юіт, режисер Алекс Ґейл

На фото (зліва направо): режисер Володимир Мула, продюсер Піт Радовіч, режисер монтажу Ендрю Ґ'юіт, режисер Алекс Ґейл. Фото надав Володимир Мула

Документальний серіал про ФК «Шахтар» Football Must Go On («Футбол має тривати») від компанії Paramount+ отримав премію Sports Emmy Awards – аналог «Оскара» для телевізійних продуктів. Його виробництвом займались команди з України та США. Як вони працювали над серіалом і чому жюрі обрало його переможцем?

За 12 років консалтингова компанія Franchise Group створила 600+ франшиз. Як масштабувати бізнес за допомогою франшизи в часи турбулентності? Отримайте інсайти і стратегії на Форумі підприємців від власниці та СЕО Franchise Group Мирослави Козачук. Купуйте квиток за посиланням.

Осінь 2022 року. Перед першим матчем Ліги чемпіонів УЄФА тодішній головний тренер футбольного клубу «Шахтар» Ігор Йовічевіч зібрав команду на «Арені Львів», де знаходився центр допомоги переселенцям. «Ми граємо не для себе, а для всіх, хто вимушений жити на стадіоні», – сказав команді Йовичевич. У першому матчі ФК «Шахтар» переміг німецький «Лейпциг» у гостях з рахунком 1:4.

Це одна зі сцен, яка увійшла до Football Must Go On. 4-серійний документальний серіал описує боротьбу «Шахтаря» у Лізі чемпіонів УЄФА сезону 2022-2023 під час великої війни. Серіал дає глядачам глибокий погляд на потрясіння та виклики чемпіонів України, з якими не стикалася жодна команда в сучасному спорті, зазначає Deadline.

Над серіалом працювали команди Paramount+ і CBS Sports. З українського боку за виробництво відповідала команда з чотирьох людей на чолі з режисером Володимиром Мулою. З боку США – лауреат премії BAFTA, режисер Алекс Ґейл. Мула – режисер, продюсер і спортивний журналіст.

Донедавна його фільм «Юкі» про українців-володарів хокейного Кубка Стенлі був найбільш касовим українським документальним фільмом із бокс-офісом 641 000 грн. Його обігнали «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова, «Перший код» Артура Лермана та «Ми, наші улюбленці та війна» Антона Птушкіна.

22 травня Мула здобув премію Sports Emmy Awards у номінації «Outstanding Documentary Series – Serialized».

Володимир Мула

Історія серіалу почалась влітку 2022-го, коли Мула отримав електронного листа від режисера Алекса Ґейла. Фото з особистого архіву Володимира Мули

Як працювали над серіалом

«Ви можете намагатися вбити нас, бомбити щодня, погрожувати ядерною зброєю, але ми продовжуємо грати в футбол», – лунає у фільмі. Історія про те, яким може бути футбол, коли в країні війна, дуже чіпляє, каже Мула.  

Чому американська компанія вирішила зняти серіал про український «Шахтар»? Виконавчий продюсер Paramount+ Піт Радовіч – товариш директора з футболу «Шахтаря» Даріо Срни. У одній із розмов вони вирішили зробити проєкт про «Шахтар» у контексті війни, розповідає Мула. На той момент це був єдиний футбольний клуб, який представляв Україну в Європейській Лізі Чемпіонів. «Це був хороший спосіб завдяки спорту донести світові, що відбувається в Україні», – переконаний режисер.  

Історія серіалу почалась влітку 2022-го, коли Мула отримав електронного листа від Ґейла. Той запропонував взяти участь у зйомках фільму про клуб. Домовленість Paramount+ із «Шахтарем» давала повний доступ до команди, топменеджерів та президента клубу Ріната Ахметова. Це підкупило українського режисера – він погодився на пропозицію. 

Зйомки мали початись наступного дня після першої розмови з режисером Алексом Ґейлом

«Зазвичай футболісти не хочуть когось пускати у свою бульбашку, – каже Мула. – Але в клубі розуміли, чому це потрібно зробити». 

Зйомки мали початись наступного дня після першої розмови з Ґейлом. У Мули не було команди та техніки, «Шахтар» їхав на тренувальну базу, а звідти – до Львова на перший матч Чемпіонату України. Це важливо було відзняти, каже режисер. 

Через швидкість розвитку подій Paramount+ не встигав профінансувати роботу української команди. Мула мав визначитись: вкладати тисячі доларів у старт роботи чи не братись за проєкт. Вирішив швидко. Наступного ранку він зі знімальною командою уже їхав на базу «Шахтаря».  

Прем’єра серіалу відбулась на платформі Paramount+ 12 вересня 2023 року. Згодом він став доступним на Amazon Prime Video, Apple TV та інших стримінгах. В Україні серіал можна переглянути на Megogo.

22 травня Мула здобув премію Sports Emmy Awards у номінації «Outstanding Documentary Series – Serialized»

Що таке Sports Emmy Awards

Нагорода Sports Emmy Awards відзначає найкращі американські спортивні телепроєкти. Загалом Emmy, яку називають телевізійним аналогом премії «Оскар», охоплює широкий діапазон нагород. Найбільш відомі з них – Primetime Emmy Awards і Daytime Emmy Awards, які відзначають видатну роботу в американських прайм-тайм і денних розважальних програмах.

Цьогоріч Sports Emmy Awards отримали переможці у 46 категоріях – зокрема за найкращі трансляції змагань у прямому ефірі, документальні спортивні програми, висвітлення кіберспорту.  

Серіал Football Must Go On переміг у номінації «Outstanding Documentary Series – Serialized». У ній змагаються документальні серіали, які розповідають про одну команду у стилі спостереження чи verite – коли автор фільму є одним із його героїв. Наприклад, раніше у номінації перемагав Race: Bubba Wallace від Netflix про американського професійного гонщика Буббу Воллеса.

Церемонія нагородження Sports Emmy Awards

У номінації Football Must Go On змагався із:

  • шоу про автоперегони Formula 1: Drive to Survive (Netflix), 
  • серіалом про бейсбол Hard Knocks (HBO), 
  • реаліті-шоу про реслінг Monster Factory (Apple TV),
  • серіалом про американський футбол Quarterback (Netflix).

Чому виграв серіал Мули? Завдяки історії. Якби академіки оцінювали популярність, то переміг би серіал про «Формулу-1», вважає режисер. Він визнає: зіграв резонанс війни в Україні. ««Шахтар» (Донецьк) – це метафора боротьби всіх українців, які перебувають у епіцентрі зла», – звучить у трейлері до серіалу.  

Завдяки Sports Emmy Awards до серіалу буде ще більше уваги, переконаний Мула. Платформи люблять піднімати такі фільми вище у рекомендаціях, додає він. «Але питання не у тому, щоб подивились люди, – каже режисер. – Важливо, щоб у світі не забували, що у нашій країні триває війна».  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні