Категорія
Найбагатші
Дата

Польська сотня на €66,2 млрд. Хто з бізнесменів увійшов до рейтингу «100 найбагатших поляків 2024» від Forbes Polska

100 найбагатших поляків /Forbes Polska/Колаж Олександра Карасьова

Tomasz Gotfryd, Darek Lewandowski, Forum, Getty Images, Famur, Dino Фото Forbes Polska/Колаж Олександра Карасьова

Польська економіка стагнує. Попри це, за рік статки учасників списку Forbеs Polska «100 найбагатших поляків» зросли на 15%. 93 з них вже злотові мільярдери. Все йде до того, що сотня найбагатших поляків буде сотнею мільярдерів. Forbes Polska представляє щорічний рейтинг своїх найзаможніших земляків.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Мережа супермаркетів Dino Томаша Бернацького не втрачає прихильності фондового ринку, але Міхал Соловов мужньо захищає своє лідерство у рейтингу. Значною мірою це повʼязано із тим, що він зайшов ще й в атомну енергетику. В інтервʼю Forbes Соловов розповів, що його ніщо так не цікавить нині, як малі ядерні реактори. 

Особливістю цьогорічного рейтингу найбагатших можна назвати зміну поколінь. Ще й на самому вершечку, у першій десятці зʼявилися чотири імені нового бізнес-покоління, а не лише давно осілі там спадкоємці сімейних статків.

Окрім Домініки та Себастіана Кульчиків, в цьому рейтингу опинилися люди, які зробили себе самі. Наприклад Павел Мархевка чи Матеуш Юрошек, який сприяв розвитку сімейного бізнесу не менше, ніж свого часу його батько. 

Нові покоління заможних родин і молоді бізнесмени стояли за найбільшими угодами минулого року: Себастіан Кульчик продав AWSA та купив Ciech, а Павел Мархевка знайшов інвестора для свого Techland.

Однак про силу польського бізнесу свідчить перш за все чимале зростання загального статку сотні найбагатших: з €57,4 млрд до €66,2 млрд. Це особливо важливо, адже такий прогрес відбувся після року повного застою. 

Ситуація виглядає ще краще, якщо поглянути на рейтинг пʼятирічної давнини. З 2019 року вартість активів 100 найзаможніших поляків зросла вдвічі – на той момент їх оцінювали у €34,49 млрд. За цей час ВВП Польщі зріс на 27% (приблизно з 2,2 млрд злотих / €509,25 млн до 2,8 млрд злотих / €648,14 млн).

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні