Категорія
Найбагатші
Дата

Forbes Digital

Польська сотня на €66,2 млрд. Хто з бізнесменів увійшов до рейтингу «100 найбагатших поляків 2024» від Forbes Polska

3 хв читання

100 найбагатших поляків /Forbes Polska/Колаж Олександра Карасьова

Tomasz Gotfryd, Darek Lewandowski, Forum, Getty Images, Famur, Dino Фото Forbes Polska/Колаж Олександра Карасьова

Польська економіка стагнує. Попри це, за рік статки учасників списку Forbеs Polska «100 найбагатших поляків» зросли на 15%. 93 з них вже злотові мільярдери. Все йде до того, що сотня найбагатших поляків буде сотнею мільярдерів. Forbes Polska представляє щорічний рейтинг своїх найзаможніших земляків.

Мережа супермаркетів Dino Томаша Бернацького не втрачає прихильності фондового ринку, але Міхал Соловов мужньо захищає своє лідерство у рейтингу. Значною мірою це повʼязано із тим, що він зайшов ще й в атомну енергетику. В інтервʼю Forbes Соловов розповів, що його ніщо так не цікавить нині, як малі ядерні реактори. 

Особливістю цьогорічного рейтингу найбагатших можна назвати зміну поколінь. Ще й на самому вершечку, у першій десятці зʼявилися чотири імені нового бізнес-покоління, а не лише давно осілі там спадкоємці сімейних статків.

Окрім Домініки та Себастіана Кульчиків, в цьому рейтингу опинилися люди, які зробили себе самі. Наприклад Павел Мархевка чи Матеуш Юрошек, який сприяв розвитку сімейного бізнесу не менше, ніж свого часу його батько. 

Нові покоління заможних родин і молоді бізнесмени стояли за найбільшими угодами минулого року: Себастіан Кульчик продав AWSA та купив Ciech, а Павел Мархевка знайшов інвестора для свого Techland.

Однак про силу польського бізнесу свідчить перш за все чимале зростання загального статку сотні найбагатших: з €57,4 млрд до €66,2 млрд. Це особливо важливо, адже такий прогрес відбувся після року повного застою. 

Ситуація виглядає ще краще, якщо поглянути на рейтинг пʼятирічної давнини. З 2019 року вартість активів 100 найзаможніших поляків зросла вдвічі – на той момент їх оцінювали у €34,49 млрд. За цей час ВВП Польщі зріс на 27% (приблизно з 2,2 млрд злотих / €509,25 млн до 2,8 млрд злотих / €648,14 млн).

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні