Олександр Ігнатенко, член правління АТ «Укрексімбанк»
Категория
Партнерский материал
Дата

Посівна у вогні. Як Укрексімбанк допоміг аграріям пройти найскладніші в історії польові роботи

Олександр Ігнатенко, член правління АТ «Укрексімбанк»

Цього року через війну та несприятливу погоду Україна збере значно менший врожай, ніж рекордного минулого року. Олександр Ігнатенко, член правління АТ «Укрексімбанк», про те, як вони допомогли аграріям пройти найскладніші в історії польові роботи.

За оцінкою Мінагрополітики, зібраних 67 млн т зернових і олійних культур буде достатньо для продовольчої безпеки держави та навіть збереження її експортного потенціалу. 

Для країни у вогні війни – це вражаючий показник, якого вдалося досягнути зокрема і завдяки своєчасному фінансуванню посівної, яке значною мірою забезпечив державний Укрексімбанк. За даними Мінагрополітики, банк входить до списку лідерів з кредитування аграріїв, а його загальний внесок у підтримку аграріїв після початку війни склав більше 5 млрд грн на проведення посівної кампанії, підтримку діяльності сільгоспвиробників та оновлення технічного парку.

Польові роботи 2022 року стали найскладнішою та найвідповідальнішою кампанією за всю історію сучасної України. Початок повномасштабного воєнного вторгнення співпав з останнім етапом підготовки весняної посівної, що поставило її проведення під загрозу. А відтак і загалом забезпечення продовольчої безпеки країни.

Через війну Україна у 2022 році втратила близько 25% посівних площ, зокрема, за оцінками ФАО, найбільше втрачено посівних площ у Херсонській області – майже 100% земель, у Сумській області – 70%, у Запорізькій області – 50% та у Харківській області – 20%. Втрата посівів, погодні умови та складнощі з проведенням посівної і збиральної кампаній 2022 року в умовах війни суттєво вплинули на підсумки валового збору врожаю цього року, який скоротився на 40 млн т (зернових та олійних культур) порівняно з 2021 роком. Відповідно до прогнозів, наступного 2023 року збір врожаю може бути ще меншим, ніж у 2022 році на 14–15 млн т (очікуваний валовий збір становитиме приблизно 53 млн т зернових та олійних). Наприклад, восени цього року засіяні ділянки під озимі скоротилися з 6,5 до 4,5 млн га, тобто більше ніж на 30%.

Українські аграрії – герої цієї війні. Світлини фермерських тракторців, що тягнуть важку трофейну бронетехніку, одразу облетіли весь світ як один із перших символів нашої незламності. Незважаючи на швидке просування ворога, втрату територій, бойові дії, заміновані поля, обстріли, а також мобілізацію частини персоналу у лави ЗСУ, сільгоспвиробники прийняли рішення все ж таки розпочати роботи. Крім цього, треба було терміново вирішувати проблему дефіциту палива, добрив, насіннєвого матеріалу, засобів захисту рослин, а також збільшення цін на все це. Якщо ж додати неможливість реалізувати частину врожаю минулого року через блокування портів та, відповідно, отримати необхідні для проведення сільгоспробіт гроші, то взагалі виходив «ідеальний шторм».

Тож серед найбільш критичних постало питання пошуку джерел фінансування польових робіт. Для цього уряд ініціював низку змін у нормативних документах, які регламентували надання фінансової підтримки та гарантій на портфельній основі. Це дозволило українським банкам надавати кредити сільгоспвиробникам у сумі до 60 млн під забезпечення до 80% суми державними гарантіями. 

До того ж фінансування аграрного сектору уряд визначив одним із головних пріоритетів для державних банків на період дії воєнного стану та післявоєнного відновлення економіки. Включаючи підтримку суміжних галузей, які забезпечують функціонування сільськогосподарських підприємств (постачальники палива, добрив, насіння, засобів захисту рослин тощо).

Команда корпоративного бізнесу Укрексімбанку разом з іншими підрозділами оперативно долучилась до реалізації програм фінансування посівної, забезпечивши в стислі строки надання коштів на суму понад 2,3 млрд грн. З них близько мільярда отримали нові для банку клієнти. Ще на 800 млн опрацювали кредитні угоди фахівці департаменту середнього бізнесу, муніципалітетів та комунального сектору банку. Їхній внесок також був дуже важливим, адже операції цього профільного сегменту менші за обсягами, ніж у великих агрохолдингів, а клієнтів – значно більше.

При цьому банк не робив жодних винятків щодо прифронтових зон: близько 40% всіх кредитів були надані позичальникам із Чернігівської, Сумської, Миколаївської та Харківської областей. Своєчасна фінансова підтримка сільгоспвиробників з боку державного банку дозволила зменшити дефіцит обігових коштів, вчасно завершити весняну посівну кампанію із дотриманням строків виконання посівних робіт, що прямо впливає на врожайність, а також забезпечити сплату податків та виплату заробітної плати співробітникам агрокомпаній і підприємств суміжних галузей. 

Для подальшої підтримки банками аграріїв, зокрема з фінансування посіву озимих культур, у кінці липня були прийняті чергові зміни до постанов Кабміну, що дозволили збільшити суму фінансування до 90 млн. За цей період – з 1 серпня до 31 жовтня – корпоративні клієнти Укрексімбанку додатково отримали 830 млн грн. 

Загалом поточного року банком надано більше 3 млрд грн корпоративним клієнтам для фінансування посівної кампанії та 2 млрд грн на підтримку господарської діяльності, що є вагомим внеском у продовольчу безпеку країни та забезпечення надходження експортної виручки. Тож сьогодні Укрексімбанк залишається одним із головних опорних партнерів українських аграріїв за програмами державної фінансової підтримки, а його клієнти, попри всі складнощі – учасниками міжнародних продовольчих ініціатив. 

Вы нашли ошибку или неточность?

Оставьте отзыв для редакции. Мы учтем ваши замечания как можно скорее.

Исправить
Предыдущий слайд
Следующий слайд
Новый выпуск Forbes Ukraine

Заказывайте с бесплатной курьерской доставкой по Украине