Віцепрезидентка США Камала Гарріс (ліворуч) і спікер Палати представників США Ненсі Пелосі аплодують під час звернення президента України Володимира Зеленського до Конгресу США в Капітолії США у Вашингтоні, округ Колумбія, 21 грудня 2022 року. /Getty Images
Категорія
Світ
Дата

Ми стоїмо, ми боремось і ми виграємо, бо ми – разом. Головне з промови Володимира Зеленського перед Конгресом США

Віцепрезидентка США Камала Гарріс (ліворуч) і спікер Палати представників США Ненсі Пелосі аплодують під час звернення президента України Володимира Зеленського до Конгресу США в Капітолії США у Вашингтоні, округ Колумбія, 21 грудня 2022 року. Фото Getty Images

21 грудня відбулася перша після початку війни зустріч Володимира Зеленського і Джо Байдена. Зеленський виступив перед обома палатами Конгресу. Що президент сказав Конгресу – коротко.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Всупереч усім перешкодам і похмурим сценаріям, Україна не впала. Україна жива та б’ється. Ми вже перемогли Росію – в битві за думки світу. У нас немає страху. І ні в кого у світі не має його бути.

Українці перемогли, і це дає нам сміливість, якою захоплюється світ. Американці перемогли, і тому вам вдалося обʼєднати глобальну спільноту заради захисту свободи й міжнародного права. Європейці перемогли – ось чому Європа зараз найбільш сильна й незалежна, ніж будь-коли й своїй історії… Російська тиранія втратила контроль над нами й більше ніколи не впливатиме на наші думки.

Але ми маємо зробити все, щоб країни Глобального Півдня також здобули таку перемогу.

Але битва триває.

Цю битву не можна заморозити чи відкласти. Її не можна ігнорувати, сподіваючись, що океан чи щось інше захистять самі собою. Від Сполучених Штатів і до Китаю, від Європи й до Латинської Америки, від Африки й до Австралії – світ надто взаємопов’язаний, надто взаємозалежний, щоб хтось один міг залишитися десь осторонь і водночас у безпеці, коли триває така битва. Наші дві нації – союзники в цій битві.

І наступного року – вирішальний час у ній. Час, коли українська сміливість і американська рішучість мають гарантувати майбутнє нашої з вами свободи. Свободи людей, які стоять за свої цінності.

Getty Images

Президента України Володимира Зеленського вітають члени Конгресу під час від'їзду з національним прапором США, який йому подарувала спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі (поза кадром) після його виступу перед Конгресом США в Капітолії США у Вашингтоні, округ Колумбія, 21 грудня 2022 року Фото Getty Images

Учора, перед поїздкою сюди, у Вашингтон, я був на передовій, у нашому Бахмуті, який російські військові та найманці штурмують безперервно з травня. Атаки щодня й щоночі. Але Бахмут стоїть.

Ще минулого року там жили 70 тисяч людей. Зараз там лишилися поодинокі цивільні. Там немає місця, не политого кровʼю. Там не буває години, коли не звучав би страшний гуркіт артилерії. Там один окоп може по кілька разів на день переходити з рук у руки після кривавих боїв, іноді рукопашних. Але український Донбас стоїть.

Російська армія використовує проти Бахмута та інших наших прекрасних міст усе, що може. Перевага окупантів в артилерії дуже відчутна. У них у рази більше снарядів, ніж у нас. Вони використовують у рази більше ракет та авіації, ніж ми будь-коли мали. Але наші сили оборони стоять.

Російська тактика примітивна. Вони випалюють все перед собою. Вони нагнали на фронт головорізів. Вони відправляють «зеків» на війну… Вони кинули все проти нас так само, як свого часу інша тиранія кинула все проти вільного світу в битві за Виступ. Подібно до того, як відважні американські солдати чинили опір і відбивалися від гітлерівських військ, попри всі труднощі, під час Різдва 1944 року, відважні українські солдати роблять те саме з військами Путіна цього Різдва. Україна стоїть і ніколи не здасться!

Ми потребуємо вашої допомоги, щоб не просто стояти в таких боях, а щоб перемогти на полі битви.

У нас є артилерія. Чи її достатньо? Відверто – ні. Щоб Бахмут був не лише фортецею, а щоб російська армія повністю відступила, потрібно більше гармат і снарядів. У такому разі, як і в битві під Саратогою, боротьба за Бахмут змінить перебіг і нашої війни за незалежність та свободу.

Якщо ваші «Патріоти» зупинять російський терор проти наших міст, це дасть змогу українським патріотам працювати на захист нашої свободи.

Якщо Росія не дістає до наших міст артилерією, вона намагається знищити їх ракетами. Ба більше, Росія знайшла спільника в цій геноцидній політиці. Іранські вбивчі дрони, які йдуть до Росії сотнями, стали загрозою для нашої критичної інфраструктури. Так один терорист знаходить іншого.

Я вважаю, що не має бути якихось табу між нами в союзництві. Україна ніколи не просила й не просить, щоб американські солдати воювали на нашій землі замість нас. Запевняю вас, що українські воїни чудово можуть самі керувати американськими танками й літаками.

Фінансова допомога також критично важлива. Ваші гроші – це не благодійність. Це інвестиція у глобальну безпеку та демократію, до якої ми ставимося найвідповідальніше.

Ми стоїмо, ми боремось і ми виграємо, бо ми – разом. Головне з промови Володимира Зеленського перед Конгресом США /Фото 1

Президент України Володимир Зеленський тисне руку спікерці Палати представників США Ненсі Пелосі (штат Каліфорнія), а віцепрезидентка Камала Гарріс аплодує після того, як він виступив на спільному засіданні Конгресу в Палаті представників Капітолію США 21 грудня 2022 року у Вашингтоні, округ Колумбія.

Наївно чекати кроків до миру від Росії, якій подобається бути державою-терористом. Росіяни ще отруєні Кремлем.

Відновлення міжнародного правопорядку – наше спільне завдання. Нам потрібен мир. Україна вже дала відповідні пропозиції, і щойно я обговорював їх із Президентом Байденом – нашу формулу миру. Десять пунктів, які можна й треба реалізувати заради нашої спільної безпеки, гарантованої на десятиліття наперед. І саміт, який можна провести, – я радий зауважити сьогодні, що Президент Байден підтримав цю нашу ініціативу. Кожен із вас, пані та панове, може сприяти в її реалізації. Щоб лідерство Америки залишалося беззаперечним, двопалатним і двопартійним.

Ви можете посилювати санкції так, щоб змусити Росію відчувати, наскільки руйнівна її агресія. У ваших силах – допомогти нам притягти до відповідальності всіх, хто розвʼязав цю неспровоковану й незаконну війну. Зробімо це! Хай держава-терорист відповідає за терор та агресію й відшкодує всі завдані війною збитки.

За два дні ми святкуватимемо Різдво. Можливо, при свічках. Не тому, що так більш романтично. А тому, що не буде світла. Мільйони не матимуть ні опалення, ні води. Але ми не скаржимося.

Свою війну за незалежність і свободу ми, українці, також пройдемо гідно та успішно.

Ми святкуватимемо Різдво. І навіть якщо не буде електрики, світло нашої віри в нас самих не згасне.

Getty Images

Getty Images

Ми вже збудували сильну Україну – із сильними людьми, сильною армією, сильними інституціями. Разом з вами!

Міцні гарантії безпеки для нашої держави, для всієї Європи та світу розробляємо. Разом з вами!

І так само разом з вами поставимо на місце кожного з тих, хто кинув виклик свободі. Це буде фундаментом захисту демократії у Європі та світі.

Я знаю, що все залежить від нас. Але як багато залежить від світу і як багато у світі залежить від вас!

Коли я був учора в Бахмуті, наші герої передали бойовий прапор. Прапор тих, хто захищає Україну, Європу та світ ціною своїх життів.

Вони попросили мене передати цей прапор вам – Конгресу Сполучених Штатів Америки, членам Палати представників і сенаторам, чиї рішення можуть урятувати мільйони людей.

Ми стоїмо, ми боремось і ми виграємо. Бо ми – разом. Україна, Америка й увесь вільний світ.

Нехай Бог береже наші мужні війська та громадян! Нехай Бог назавжди благословить велику Америку! Щасливого Різдва та щасливого переможного нового року!

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні