Володимир Зеленський летить у Вашингтон з одним із найсерйозніших прохань до США з моменту вторгнення Росії в Україну – дати Україні «зброю перемоги». /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Світ
Дата

Дадуть чимало, але не ATACAMS. Що може отримати Україна після візиту Зеленського в США – розбір Politico

Володимир Зеленський летить у Вашингтон з одним із найсерйозніших прохань до США з моменту вторгнення Росії в Україну – дати Україні «зброю перемоги». Фото Колаж Анна Наконечна

Володимир Зеленський летить у Вашингтон з одним із найсерйозніших прохань до США з моменту вторгнення Росії в Україну – дати Україні «зброю перемоги». Але Білий дім наполегливо не бажає надавати системи, які, на його думку, здатні призвести до непоправної ескалації конфлікту, пише Politico.

Forbes обрав головне

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Візит Зеленського до США, де він зустрінеться із Джо Байденом та виступить у Конгресі, став величезною несподіванкою для високопосадовців та законодавців. У Вашингтоні шепотіли про велику подію, але ніхто не знав деталей та планів українського президента.

Тепер, коли особиста зустріч підтверджена, чиновники кажуть, що варто очікувати на суперечки Зеленського з Байденом щодо зброї, а також спроб українського президента привернути до себе новий склад Конгресу.

За лаштунками американські та українські чиновники планували візит кілька тижнів. Під час дзвінка 11 грудня Байден запросив Зеленського до Вашингтона, щоб обговорити бойові дії та американську підтримку України в її боротьбі проти Росії, повідомив журналістам високопосадовець адміністрації.

Кілька тижнів, що передували цьому дзвінку, американські чиновники вели переговори з колегами в Києві та Європі про те, який обсяг військової підтримки США надаватимуть Україні, щоб країна пережила зиму. Київ безпосередньо звернувся до адміністрації Байдена за сучаснішою зброєю. Зброєю, яка, за їхніми словами, потенційно може привести до перемоги. Але США вагаються, розчаровуючи українців, які продовжують витісняти російські війська на полі бою.

Головне питання

Хоча адміністрація Байдена заприсяглася підтримувати Київ у боротьбі з російськими військами в Україні, американські чиновники не хотіли давати ракети далекого радіусу дії, здатні бити по позиціях агресора на території Росії. Ця зброя, за словами українців, відіграє критично важливу роль у поверненні втрачених територій.

Очікується, що під час зустрічі з Байденом та його командою з національної безпеки українська делегація зробить ще одну спробу отримати ракетні системи більшої дальності (ATACMS) та безпілотники Grey Eagle і Reaper. Про це каже джерело Politico, знайоме з перебігом обговорень.

Але Білий дім не готовий іти на поступки. Адміністрація Байдена категорично проти надання ATACMS. За словами американських чиновників, ставки надто високі. Застосування Україною ракет далекого радіусу дії може спровокувати Путіна на застосування потенційно ще більш смертоносної зброї на території України.

Нерішучість США стурбувала український уряд і змусила військове керівництво країни звернутися по допомогу до інших країн, які не входять до НАТО. «Ми досягли межі того, що можемо зробити сучасною зброєю, яку вже надали США. Для наступного етапу нам потрібна далекобійна зброя», – каже колишній секретар РНБО Олександр Данилюк.

Дадуть чимало, але не ATACAMS

У середу Байден планує оголосити, що його адміністрація надасть Україні більше за інші види зброї, але не ракет дальньої дії.

Білий дім представить пакет військової допомоги на $2 млрд, до якого вперше увійдуть батарея ППО Patriot та комплекти JDAM, які перетворюють некеровані авіабомби на високоточні боєприпаси. У пакет входять також артилерійські та інші боєприпаси на $850 млн із запасів США.

Постачання ЗРК Patriot – це рішення, яке здивувало навіть українських чиновників. Система Patriot здатна перехоплювати балістичні ракети. Він стане важливим елементом протиповітряної оборони критично важливої інфраструктури столиці.

Адміністрація Байдена, найпевніше, спробує використати візит Зеленського, щоби підкреслити свій намір підтримувати Україну протягом, імовірно, похмурих днів війни, коли ворог знищує українську систему енергопостачання. Американські чиновники кажуть, що демонстрація підтримки стане потужним сигналом для решти членів альянсу з іншого боку Атлантики продовжувати допомагати Україні.

Але головна аудиторія, до якої апелюватиме Байден, перебуває вдома у США. У Білому домі почали перейматися впливом майбутнього приходу республіканців до влади в Конгресі на фінансування Києва. Кевін Маккарті, який претендує на посаду наступного спікера Палати представників, заприсягся більше не давати Україні «необмежену підтримку». А кілька впливових ультраправих республіканців – Марджорі Тейлор Грін та Лорен Боберт – поклялися зупинити допомогу Вашингтона.

Минулого тижня високопосадовці з національної безпеки США заявили під час брифінгу, що для підтримки бойових дій України взимку потрібно збільшити фінансування.

Приватно чиновники визнають: є побоювання, що найближчими місяцями обсяг фінансування, ймовірно, скоротиться та сповільниться. Візит Зеленського, на їхню думку, може зламати ситуацію. А Байден після тріумфальних проміжних виборів наполягає на тому, щоб Україна посіла центральне місце в американському зовнішньополітичному порядку денному.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні