Категорія
Світ
Дата

«Повторити диво відновлення Японії – непогана мета для України». Інтерв’ю з послом в Токіо Сергієм Корсунським про допомогу на $12,1 млрд, відбудову України та японський бізнес

Посол України в Японії Сергій Корсунський (л) виступає на церемонії передачі Україні броньованих автомобілів в Міністерстві оборони Японії, 24 травня 2023-го /Getty Images

Посол України в Японії Сергій Корсунський (л) виступає на церемонії передачі Україні броньованих автомобілів в Міністерстві оборони Японії, 24 травня 2023-го Фото Getty Images

Японія – одна з найрозвиненіших економік світу, учасниця G7 та голос України в Азії. Країна підтримала нас після повномасштабного вторгнення РФ і стала одним з лідерів фінансової підтримки. Бажання Японії допомогти Україні вилилося у масштабну конференцію з майбутнього відновлення України, яка пройшла у Токіо 19 лютого. Уряди та бізнеси підписали понад 50 угод, а прем’єр Японії Фуміо Кішіда оголосив про нову допомогу Києву у $4,5 млрд. Forbes Ukraine поговорив з послом України в Токіо Сергієм Корсунським, 61, про відносини між країнами, досвід Японії у відбудові міст після катастроф, спільні проєкти й роль «пожежника» для держбюджету України, яку Японія зіграла наприкінці 2023 року

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Про японське диво і допомогу Україні

Японія – одна з найактивніших країн світу у питанні відновлення України. Чому?

Японія має досвід відбудови після стихійних лих та війни, якого не має жодна країна світу. За останні 100 років було чотири таких події.

1923-й – Токіо та Йокогама знищені внаслідок землетрусу й пожеж, як Бахмут зараз. Тоді японці розробили технологію відновлення при масштабному знищенні інфраструктури.

Цей досвід знадобився після Другої світової війни. Атомні бомбардування Хіросіми та Нагасакі – лише частина руйнувань, завданих війною. До того американці тиждень бомбардували Токіо. Були знищені провідні індустріальні міста, як от Йокогама. Японці втратили близько 30% ВВП. Потім – було відновлення Японії, яке дуже швидко вивело країну до рівня другої економіки світу.

Getty Images

Посол України в Японії Сергій Корсунський на хвилині мовчання в 78-му річницю атомних бомбардувань Хіросіми, 6 серпня 2023-го Фото Getty Images

Подолали й наслідки землетрусу у Кобе у 1995 році. Зараз немає жодних ознак руйнувань. 2011-й – землетрус, цунамі, аварія на АЕС у префектурі Фукусіма, десятки тисяч загиблих. Знову все відбудували.

Наразі досвід Японії вивчають як східноазійську модель економіки. Його вже успішно повторила Південна Корея, яка відставала у розвитку від Північної. Потім – В’єтнам, який сьогодні є однією з найдинамічніших економік світу. І нарешті Китай: Ден Сяопін перед США поїхав до Японії, де йому передали досвід не відбудови, але економічного дива.

Конференція з відбудови у Токіо відкриває нові двері.

Ми хочемо повторити японське диво відновлення та економічне диво?

Це було б непоганим бажанням.

Лейтмотив конференції – залучати до проєктів відбудови України приватні компанії. Але, приміром, пані посол США Бріджит Брінк наголошувала, що для приваблення бізнес-інвестицій в Україну потрібне бізнес-середовище, як в країнах G7. З чесними судами, прозорими регуляторами. У японського бізнесу є подібні запити?

Такі тези не лунають. Але японський бізнес стурбований корупцією. Японія вже створила консультативну групу G7 з допомоги нам у питанні антикорупції.

Я 30 років у МЗС займаюся економікою, п’ять років працював в США. У Японії ми не говоримо про бізнес-середовище, як це було прийнято у США. Ніде у світі бізнесу легко не працюється. Скрізь є проблеми та нюанси.

У нас в Україні вже є масив «здорових» підприємців, які готові бути чесними партнерами для японців. 29 меморандумів з японським бізнесом – тому приклад.

«Повторити диво відновлення Японії – непогана мета для України». Інтерв’ю з послом в Токіо Сергієм Корсунським про допомогу на $12,1 млрд, відбудову України та японський бізнес /Фото 1

Посол України в Японії Сергій Корсунський

Японці не працюють за принципом «спочатку реформуйте суди, тоді ми до вас прийдемо». Водночас вони не увійдуть у бізнес-проєкт з партнером, якому не довіряють.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні