Категорія
Світ
Дата

Forbes Digital

«Повторити диво відновлення Японії – непогана мета для України». Інтерв’ю з послом в Токіо Сергієм Корсунським про допомогу на $12,1 млрд, відбудову України та японський бізнес

9 хв читання

Посол України в Японії Сергій Корсунський (л) виступає на церемонії передачі Україні броньованих автомобілів в Міністерстві оборони Японії, 24 травня 2023-го /Getty Images

Посол України в Японії Сергій Корсунський (л) виступає на церемонії передачі Україні броньованих автомобілів в Міністерстві оборони Японії, 24 травня 2023-го Фото Getty Images

Японія – одна з найрозвиненіших економік світу, учасниця G7 та голос України в Азії. Країна підтримала нас після повномасштабного вторгнення РФ і стала одним з лідерів фінансової підтримки. Бажання Японії допомогти Україні вилилося у масштабну конференцію з майбутнього відновлення України, яка пройшла у Токіо 19 лютого. Уряди та бізнеси підписали понад 50 угод, а прем’єр Японії Фуміо Кішіда оголосив про нову допомогу Києву у $4,5 млрд. Forbes Ukraine поговорив з послом України в Токіо Сергієм Корсунським, 61, про відносини між країнами, досвід Японії у відбудові міст після катастроф, спільні проєкти й роль «пожежника» для держбюджету України, яку Японія зіграла наприкінці 2023 року

Про японське диво і допомогу Україні

Японія – одна з найактивніших країн світу у питанні відновлення України. Чому?

Японія має досвід відбудови після стихійних лих та війни, якого не має жодна країна світу. За останні 100 років було чотири таких події.

1923-й – Токіо та Йокогама знищені внаслідок землетрусу й пожеж, як Бахмут зараз. Тоді японці розробили технологію відновлення при масштабному знищенні інфраструктури.

Цей досвід знадобився після Другої світової війни. Атомні бомбардування Хіросіми та Нагасакі – лише частина руйнувань, завданих війною. До того американці тиждень бомбардували Токіо. Були знищені провідні індустріальні міста, як от Йокогама. Японці втратили близько 30% ВВП. Потім – було відновлення Японії, яке дуже швидко вивело країну до рівня другої економіки світу.

Getty Images

Посол України в Японії Сергій Корсунський на хвилині мовчання в 78-му річницю атомних бомбардувань Хіросіми, 6 серпня 2023-го Фото Getty Images

Подолали й наслідки землетрусу у Кобе у 1995 році. Зараз немає жодних ознак руйнувань. 2011-й – землетрус, цунамі, аварія на АЕС у префектурі Фукусіма, десятки тисяч загиблих. Знову все відбудували.

Наразі досвід Японії вивчають як східноазійську модель економіки. Його вже успішно повторила Південна Корея, яка відставала у розвитку від Північної. Потім – В’єтнам, який сьогодні є однією з найдинамічніших економік світу. І нарешті Китай: Ден Сяопін перед США поїхав до Японії, де йому передали досвід не відбудови, але економічного дива.

Конференція з відбудови у Токіо відкриває нові двері.

Ми хочемо повторити японське диво відновлення та економічне диво?

Це було б непоганим бажанням.

Лейтмотив конференції – залучати до проєктів відбудови України приватні компанії. Але, приміром, пані посол США Бріджит Брінк наголошувала, що для приваблення бізнес-інвестицій в Україну потрібне бізнес-середовище, як в країнах G7. З чесними судами, прозорими регуляторами. У японського бізнесу є подібні запити?

Такі тези не лунають. Але японський бізнес стурбований корупцією. Японія вже створила консультативну групу G7 з допомоги нам у питанні антикорупції.

Я 30 років у МЗС займаюся економікою, п’ять років працював в США. У Японії ми не говоримо про бізнес-середовище, як це було прийнято у США. Ніде у світі бізнесу легко не працюється. Скрізь є проблеми та нюанси.

У нас в Україні вже є масив «здорових» підприємців, які готові бути чесними партнерами для японців. 29 меморандумів з японським бізнесом – тому приклад.

«Повторити диво відновлення Японії – непогана мета для України». Інтерв’ю з послом в Токіо Сергієм Корсунським про допомогу на $12,1 млрд, відбудову України та японський бізнес /Фото 1

Посол України в Японії Сергій Корсунський

Японці не працюють за принципом «спочатку реформуйте суди, тоді ми до вас прийдемо». Водночас вони не увійдуть у бізнес-проєкт з партнером, якому не довіряють.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні