Категорія
Світ
Дата

Повторна детонація. Чому вибухнули пейджери та рації членів «Хезболли»? Time, Reuters та FT – про способи підриву і причетність Ізраїлю

4 хв читання

Ліван вибухи пейджери Хезболла /Getty Images

Чоловік дивиться відео, опубліковане в соцмережах, на якому знято пораненого після вибухів у кількох опорних пунктах «Хезболли» в Лівані 17 вересня 2024 року. Фото Getty Images

У Лівані та Сирії 17 вересня майже одночасно вибухнули пейджери, якими користувалися члени угруповання «Хезболла». Вже відомо про 3000 поранених. «Хезболла» заявила про «справедливу відплату» Ізраїлю, який підозрюють у реалізації операції. Наступного дня, 18 вересня, сталися нові вибухи – цього разу рацій. Що про це написали іноземні ЗМІ?

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Головне про операцію

У вівторок, 17 вересня, по всьому Лівану майже одночасно здетонували пейджери, якими користувалися члени ліванського угруповання бойовиків «Хезболла», що підтримується Іраном

На 18 вересня відомо щонайменше про 12 загиблих, серед них – бойовики «Хезболли» та двоє дітей, повідомив міністр охорони здоров’я Лівану Фірас Абіад. Майже 3000 поранених, зокрема й посол Ірану в Бейруті, пише Reuters. 

Відповідальність за вибухи «Хезболла» та уряд Лівану поклали на Ізраїль. «Хезболла» обіцяє відплатити за «давно сплановану операцію». Сторони ведуть транскордонну війну з моменту спалаху конфлікту в Газі у жовтні 2023 року.

Ізраїльська ж сторона не коментує операцію. Але високопосадовець зі США на умовах анонімності заявив Time, що Ізраїль повідомив США про операцію після її завершення. 

Агентство Reuters, посилаючись на високопоставлене джерело служби безпеки Лівану, повідомило, що за операцією стоїть ізраїльська спецслужба «Моссад». Вибухівку було закладено приблизно у 5000 пейджерів тайванського виробництва, які «Хезболла» замовила за декілька місяців до вибухів. 

Чому атакували саме пейджери

Раніше лідер «Хезболли» Хасан Насралла закликав членів угруповання не користуватися та не мати при собі мобільних телефонів, дані з яких може зчитувати Ізраїль для відстеження їхніх переміщень. Тому бойовики «Хезболли» почали спілкуватися між собою за допомогою пейджерів, пише Time.  

Один із представників «Хезболли» розповів Associated Press на умовах анонімності, що вибухнули пристрої нової марки, якими угруповання раніше не користувалося, зазначає Time.

Пейджери, котрі використовувала «Хезболла», маркувалися виробництвом тайванської компанії Gold Apollo, повідомив Reuters співрозмовник зі служб безпеки Лівану. 

Gold Apollo одразу ж відреагувала: вона не виробляє пейджерів тієї моделі, яку використовувала «Хезболла». Але дозволила за ліцензією використовувати свій бренд на моделі пейджера AR-924 компанії BAC Consulting, що базується в Будапешті (Угорщина). 

«Використання смартфонів становить більший ризик перехоплення даних, на відміну від простішої технології пейджерів», – пояснює виданню Time Ніколас Різ, викладач Центру глобальних питань Нью-Йоркського університету. У пейджерів немає вбудованих систем GPS, мікрофонів чи камер, тому їх складніше зламати.

Члени «Хезболли», схоже, не розраховували на те, що крихітні пристрої, які зазвичай живляться від однієї батарейки типу АА або ААА, а в новітніх моделях – літієвої, можуть вибухнути, зазначає FT.

Ця атака змусить «Хезболлу» змінити стратегію комунікації, каже Різ, який раніше працював офіцером розвідки. «Бойовики, що вижили після цієї операції, швидше за все, більше не користуватимуться ні пейджерами, ні телефонами, ні іншими гаджетами», – міркує він.

Ліван вибухи пейджери Хезболла /Getty Images

Карети швидкої допомоги, оточені людьми, біля входу в медичний центр Американського університету в Бейруті, 17 вересня 2024 року. Фото Getty Images

Теорії спецоперації: кібератака чи вибухівка

Зʼявилося кілька теорій, як було реалізовано цю операцію. Вибухи пейджерів, швидше за все, стали результатом втручання в ланцюг їхніх поставок, пояснили Associated Press кілька експертів.

Пейджери, які прямували до Лівану, могли перехопити та оснастити маленькими вибуховими пристроями, зазначає Time. Їх налаштували на одночасне дистанційне детонування, можливо, за допомогою радіосигналу та відправили «Хезболлі».

Ще один можливий варіант – кібератака, під час якої програмне забезпечення змусило літієву батарею пейджера перегрітися, а потім вибухнути, зазначили у коментарі FT двоє колишніх ізраїльських чиновників.

«Батарея пейджерів, імовірно, була наполовину вибухонебезпечною, а наполовину справжньою», – розмірковує директор відділу безпеки TrustedSec Карлос Перес у коментарі Time.

Вибуховий пристрій складається з пʼятьох компонентів: контейнера, батареї, пускового пристрою, детонатора та вибухового заряду, розповідає Time колишній офіцер-розмінувальник британської армії. «У пейджера є три таких компоненти. Потрібно лише додати детонатор і заряд», – пояснив він. 

На доступних у мережі інтернет відео видно, що у багатьох постраждалих відсутні пальці та є травми обличчя. В решти – сильна кровотеча з верхньої частини стегон або з живота, зазначає FT.

«Судячи з потужності вибуху, його міг спричинити або електричний детонатор, або такий, що містить надзвичайно малий заряд осколкової вибухівки», – сказав Time Шон Мурхаус, колишній офіцер британської армії та експерт з утилізації вибухонебезпечних боєприпасів. Він додав, що «Моссад» є найбільш очевидним підозрюваним у наявності ресурсів для здійснення такої операції. 

Підготовка до операції

Планування атаки такого масштабу займає від кількох місяців до двох років, зазначає Time.

Пейджери закупили більш ніж пів року тому, розповів Time Елайджа Дж. Манє, брюссельський ветеран і старший аналітик політичних ризиків із понад 37-річним досвідом роботи в регіоні. Він спілкувався із членами «Хезболли», які вижили після атаки.

«Пейджери працювали ідеально протягом шести місяців», – сказав Манє. Причиною вибуху, за його словами, стало повідомлення про помилку, виявлену на всіх пристроях.

Ґрунтуючись на розмовах із членами «Хезболли», Манє розповів, що у бойовиків залишилися пейджери з цієї поставки, які вони не використали. Тому змогли їх дослідити. За його словами, вони дійшли висновку, що у пейджери було вбудовано від трьох до п’яти грамів вибухівки.

«Ми вважаємо Ізраїль повністю відповідальним за цю злочинну агресію, яка також була спрямована проти мирних жителів», – заявила «Хезболла».

Операція проти «Хезболли» не зупинилася на детонації пейджерів бойовиків. У середу, 18 вересня, відбулися нові вибухи. Цього разу сотні людей були поранені від детонації рацій, передає Reuters. Репортер видання повідомив, що бачив, як у південному передмісті Бейрута члени «Хезболли» діставали батареї з рацій, які не вибухнули, і кидали їх у металеві баки.

«Хезболла» у відповідь на операцію вже атакувала ракетами позиції ізраїльської артилерії, передає Reuters. А міністр закордонних справ Йорданії Айман Сафаді звинуватив Ізраїль у підштовхуванні Близького Сходу до регіональної війни через організацію ескалації на багатьох фронтах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд