Категорія
Світ
Дата

Як врятувати Євросоюз від занепаду? У ексголови ЄЦБ Маріо Драґі є план. Ось п’ять його основних пропозицій від Politico

6 хв читання

Маріо Драґі, ЄС /Getty Images

Маріо Драґі, колишній президент Європейського центрального банку, під час пресконференції в будівлі Європейської комісії у Брюсселі, 9 вересня 2024 року. Фото Getty Images

У понеділок, 9 вересня, колишній голова ЄЦБ Маріо Драґі таки передав голові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн доповідь про майбутнє та перспективи конкурентоспроможності Європи. Видання Politico вибрало п’ять основних позицій із неї, на які варто звернути увагу. 

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Над доповіддю «Екзистенційний виклик для ЄС» ексголова Європейського центрального банку (ЄЦБ) Маріо Драґі працював разом з експертами з Єврокомісії за дорученням Урсули фон дер Ляєн. На підготовку «епохального» звіту про майбутнє конкурентоспроможності ЄС пішов рік – голова Єврокомісії доручила його зробити ще у вересні 2023 року під час промови про стан справ у ЄС. Драґі торкнувся різноманітних тем, багато з яких можуть стати дуже суперечливими для урядів країн ЄС, пише Politico.

За час президентства Драґі в ЄЦБ його називали рятівником єврозони під час «боргової кризи». Цього ж разу його завдання було амбітнішим – зупинити відставання Європи від решти світу.

Звіт мав стати не черговим бюрократичним папірцем, зазначає Politico, а можливо, чимось більше схожим на грандіозну реструктуризацію в дусі радянської епохи перебудови чи американського «нового курсу» 1930-х. Відповіддю на сьогоденні структурні проблеми ЄС в оборонному секторі та енергетиці. Мав розвʼязати численні питання єврозони, які ігнорувалися протягом тривалого часу: відсутність інвестицій в інновації та труднощі, пов’язані з використанням потенціалу Європи. Дехто стверджує, що такі наслідки значною мірою спровоковані тим, що блок все ще роздроблений за принципом національних держав, пише Politico.

Оскільки такі суперники ЄС, як США та Китай, поступово віддаляються від старого світу вільної торгівлі, ЄС загалом намагається знайти власний спосіб конкурувати на світовій арені.

Звіт Драґі містить близько 400 сторінок, у тому числі рекомендації для 10 основних секторів економіки.

Politico розглядає п’ять основних тем. 

Бюджет та інвестиції

Драґі з самого початку чітко дав зрозуміти, що ЄС має наростити інвестування у декарбонізацію економіки, цифрові інновації та всю інфраструктуру, яку можна вважати європейським загальним благом.

Він кілька разів наголошував, що найбільшу роль має відігравати приватний капітал. Але напередодні публікації звіту він уникав конкретних уточнень щодо того, звідки може з’явитися державне фінансування, наголошує Politico.

Позиції країн ЄС завжди глибоко розрізнялися щодо цього питання, тоді як Єврокомісія розглядає масштабні зміни до бюджету ЄС. Імовірно, це лише посилить розбіжності, вважає Politico.

Драґі є відомим прихильником збільшення позикових можливостей ЄС та наполягає на тому, щоб ЄС випустив новий спільний борг для фінансування своїх промислових і оборонних потреб. Однак деякі країни єврозони виступають проти цього. 

Але схоже між Драґі та фон дер Ляєн є погодження в необхідності реформувати бюджет ЄС, який становить понад €1 трлн, перенаправляючи кошти з бідніших регіонів Європи на промислову політику, диджиталізацію та інновації. Це узгоджувало б пропозиції Драгі з планами, які вже висуває Єврокомісія і на які прихильно дивляться в Берліні.

На що звернути увагу: економісти ЄЦБ оцінюють, що загальний дефіцит державного фінансування становить €900 млрд за період 2025–2031 років. 

Переможець отримує все

Наразі ЄС програє в продуктивності США. Це результат недостатніх інвестицій в інновації: американські компанії інвестують на €700 млрд на рік більше, ніж європейські, а компанії покладаються на іноземних інвесторів, йдеться у звіті Драґі. Найбільші ж інвестиційні прогалини – в технологіях та телекомунікаціях. 

«€700 млрд можуть здатися великою сумою, але це еквівалентно 3% європейського [валового внутрішнього продукту]», – пояснює Politico Ян Мішке, партнер McKinsey Global Institute.

Щоб зупинити економічний спад на континенті, який Драґі вважає «екзистенційним викликом», Європі потрібно інвестувати додаткові €800 млрд на рік, пише Politico. Для цього він пропонує акцентуватися на масштабних приватних та державних інвестиціях, подібних яким не було в Європі з 1960-х і 1970-х років. 

За його словами, збільшення інвестицій буде безпрецедентним. «Якщо Європа не зможе стати більш продуктивною, ми будемо змушені вибирати. Ми не зможемо відразу стати лідером у нових технологіях, маяком кліматичної відповідальності та незалежним гравцем на світовій арені. Ми не будемо в змозі профінансувати нашу соціальну модель, нам доведеться зменшити деякі, якщо не всі, наші амбіції».

На що варто звернути увагу – Драґі пропонує нові пруденційні правила для банківської сфери та інвесторів, щоб полегшити здійснення ризикованих інвестицій. Європейський інвестиційний банк – кредитний підрозділ ЄС – уже працює над цим питанням. Але Європі потрібні більше, ніж просто незначні зміни: величезний поворот у технологічній стратегії, який включатиме пошук способу послідовного виведення технологій на ринок, є основним викликом у наступні роки. Це також може стати екзистенційним питанням, вважає Politico.

Енергетика та зелені технології

Коренем економічних проблем Європи є вартість енергії для промисловості, яка наразі змушена платити за електроенергію на 158% більше, ніж у США, і за природний газ – на 345% більше, стверджується у звіті.

ЄС не зможе забезпечити себе достатньою кількістю міді, літію та іншої викопної сировини, якщо не наслідуватиме потужну вертикальну інтеграцію Китаю: від видобутку корисних копалин до транспортування, натякав Драґі у своїх рекомендаціях щодо пошуку металів, необхідних для цифрового та енергетичного переходу, пише Politico. «Європі потрібна скоординована стратегія, яка охоплює весь ланцюжок створення вартості: від сировини до кінцевої продукції», – вважає він.

ЄС встановив правила, які регулюють сферу зелених технологій, лише торік. Наразі вона відстає в перегонах за виробництво дешевих зелених технологій, і ЄС не вистачає послідовної енергетичної стратегії

У звіті Драґі закликає наростити не лише виробництво, але й попит на чисті технологічні продукти з більшою доданою вартістю. Та пропонує рішення й стратегію вирішення енергетичної головоломки, пише Politico. 

На що звертати увагу: Драґі натякнув на збільшення інвестицій в розбудову енергетичних мереж, і йому буде легко досягти консенсусу щодо цього. Але це ще не вся історія. Енергомісткі галузі прагнуть конкретних змін у механізмах встановлення цін, які зараз базуються на дорожчих та шкідливіших для середовища викопних видах палива.

Казки про торгівлю (і злиття)

Бізнес-лобістські групи та законодавців ЄС турбувалися, наскільки амбітним буде звіт Драґі стосовно перегляду основних політик ЄС, таких як правила конкуренції та торгівлі, зазначає Politico.

У своїй промові цього літа Драґі натякнув на широке використання тарифів, щоб протистояти більш протекціоністським підходам США та Китаю. Кілька країн побоюються, що ЄС відмовиться від своєї позиції як лідера вільної торгівлі.

У звіті Драґі пропонує стратегію скорочення залежності через торгові угоди, особливо які стосуються сировини, і нарощення спільних закупівель, зазначає Politico. Він також вважає необхідністю дозволити більше злиттів.

У звіті йдеться про необхідність змін у правилах конкуренції, завдяки яким деякі угоди у сфері технологій і оборони зможуть легше отримувати схвалення ЄС. 

За словами Драґі, ринок телекомунікацій не має бути таким зарегульованим, і його потрібно визначити як загальноєвропейський. Перегляд злиття також повинен враховувати «інноваційну частину» та економічну безпеку, передає слова Драґі Politico. 

На що дивитися: минулого тижня Politico писало, що Драґі пропонує пом’якшити правила угод в оборонній сфері. Але під час закритої зустрічі наголосив, що в деяких секторах можна шукати консолідацію. Лобісти телекому нашорошили вуха.

Ми все ще Європа

До оголошення звіту Драґі казав законодавцям, що його робота базуватиметься на європейських цінностях, таких як соціальна рівність, справедливість і якісні державні послуги.

У дослідженні він говорить про нерівність у деяких частинах світу, але й зосереджується на так званій «європейській соціальній моделі». Драґі вважає, що вона допоможе встановити нові соціальні стандарти в єврозоні, які, своєю чергою, можуть бути корисними для компаній та виробничого сектору, зазначає Politico.

Уряди ЄС «недостатньо зосереджені на європейському ринку: майже 80% закупівель за останні два роки були з-за меж ЄС», казав у останніх промовах Драґі. Він пропонує запровадити зміни введенням пункту «Купуй європейське» в правила закупівель.

На що дивитися: Politico не впевнене, чи достатньо буде рекомендацій Драґі щодо посилення виробничого потенціалу ЄС, щоб переконати лівих політиків і законодавців, налаштованих дуже скептично по відношенню до його ідей.

Бонусний трек: реформа управління ЄС

Не оминув Драґі й проблем в управлінні Євросоюзом. Він вважає, що наразі потрібно повною мірою використати всю потужність блоку та зробити його політику послідовною, пише Politico.

Виступаючи на заході в Лондоні в червні 2023 року, Драґі сказав, що американське регулювання, оподаткування, зовнішня політика та фінанси працюють, як злагоджений механізм. Тоді як стратегія управління в ЄС є викликом. 

Драґі вважає, що ЄС потребує суворішої координації фіскальної політики, а для цього необхідно реформувати роботу Єврокомісії. Але фон дер Ляєн вже представила власну програму Комісії протягом наступних пʼяти років. А значна кількість рекомендацій Драґі потребуватимуть підтримки з боку всіх 27 урядів блоку. Це може стати недосяжним.

Багато країн єврозони перебувають у політичній кризі, на виборах перемагають правоцентристи. Несприятливі новини й з двох найпотужніших країн ЄС. Олаф Шольц намагається підняти економіку Німеччини з колін, а у Франції, обтяженій величезним державним боргом, парламентська криза. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд