Гіркий «План Б». Як врятувати бізнес, якщо власник загинув? Покрокові поради на основі реального кейсу /Getty Images
Категорія
Свій бізнес
Дата

Гіркий «План Б». Як врятувати бізнес, якщо власник загинув? Покрокові поради на основі реального кейсу

Getty Images

Чимало підприємців взяли в руки зброю і щоденно ризикують життям на фронті. Цивільне життя теж вирує небезпеками масованих обстрілів і російських атак. Українська реальність змушує мислити прагматично та приймати холоднокровні рішення щодо майбутнього бізнесу. Фаундерка агенції Fin Easy Катерина Климова зіштовхнулася з власним безсиллям, коли не знала, що робити, аби врятувати клієнтський бізнес після несподіваної смерті власника. Законодавство не готове до таких випадків, а інформації у відкритих джерелах обмаль. Вона описала власний досвід, як діяти в таких ситуаціях

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Як влаштоване законодавство

Малий та середній бізнес в Україні зазвичай реєструють двома способами: 

  • фізична особа-підприємець (ФОП);
  • товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ).

У разі загибелі чи смерті ФОПа весь обіг бізнесу, рахунки та договори автоматично заморожуються. Вести діяльність від імені померлого підприємця неможливо та є порушенням законодавства. В цьому випадку доведеться чекати шість місяців до моменту прийняття спадщини. Лише після цього можна законно розпоряджатися коштами на рахунку ФОП. 

Однак пів річний простій загрожує смертю самому бізнесу.

Відновити діяльність у такому випадку можливо лише зареєструвавши новий ФОП та перепідписавши угоди з клієнтами та підрядниками.

Якщо ж не стало учасника ТОВ, який одночасно і засновник, і директор, або має частку в статутному капіталі більше 50% — ситуація ще складніша. Всі електронні ключі та доступи до банківських рахунків часто також зареєстровані на імʼя засновника-директора. Відповідно, в разі його смерті абсолютно вся діяльність заморожується. Що робити бізнесу в такому випадку?

Чим ризикує бізнес без правонаступника

Перше і найочевидніше — все зупиняється (якщо засновник та директор одна особа), і компанія не заробляє гроші. Крім того, банки блокують можливість діяльності. Тобто ви не можете платити за контрактами, здійснювати будь-які інші платежі, нараховувати і сплачувати зарплати, виставляти рахунки. Бізнес повністю паралізований, а за несвоєчасні виплати працівникам і сплату податків передбачені ще й штрафи. 

Ще одна проблема — без необхідних документів неможливо подати звітність до податкової. І є ймовірність, що без законного представника ви її прострочите. Законодавство жодним чином не регулює такий чутливий момент. Тож за умовні 2-3 дні поки ви збираєте довіреності та розписки, щоб розблокувати роботу, податкова нараховує штрафи за несвоєчасне подання. 

Екстрені кроки, коли бізнес залишився без власника

Забігаючи наперед: законодавство поки не пропонує чіткого механізму, коли справа стосується загибелі єдиного засновника товариства. Тож коли в клієнта сталася така ситуація, не мали алгоритмів, що і як робити. 

Розповім детальніше. Власник загинув. Усю діяльність компанії здійснювали від його імені — ФОП та ТОВ, де власник є і засновником, і директором. Додаткова складність полягала в тому, що трагічні події припали на звітний період (памʼятаємо про штрафи). 

З чим ми стикнулися та як вирішили питання

  1. Спочатку ми намагалися перекинути всі процеси на виконавчого директора. Його дані були в ЄДР, але повноваження не прописали в Статуті. Тож юридично ця людина не мала підстав отримати доступ та користуватися банківськими рахунками. 
  2. Також наявним електронним підписом виконавчий директор не міг підписувати податкову звітність.
  3. Довіреність, яку директор видав виконавчому директору була строковою та з обмеженими правами, тож ми не мали змоги оформити потрібні електронні ключі для подання звітності. 
  4. Виходом із цього замкнутого кола стало призначення розпорядника спадщиною. За законом, спадкоємці першої черги мають право обрати таку людину та підписати відповідний документ у нотаріуса. Таким чином, протягом півроку оформлення спадку, розпорядник може вести діяльність. 
  5. На час оформлення документів по призначенню розпорядника спадщиною підписали з обслуговуючим банком гарантійний лист про можливість здійснювати платежі за наявним ключем директора. Це дало змогу не припиняти операційну діяльність на 1,5 тижні (важливо звернути увагу, на такий механізм погодився лише один банк із трьох, в яких обслуговувалась компанія).

Однак, краще не допускати таких неординарних рішень, а подумати про правонаступництво власної справи заздалегідь. 

Як подбати про фінансову безпеку компанії в разі смерті власника

Ділюся базовими кроками, які гарантують вам стійкість бізнесу у форс-мажорних випадках. 

1. Оформіть довіреність

Наполегливо рекомендую оформити довіреність на уповноважену особу від імені директора товариства. І надати їй право підпису документів та укладення правочинів. Згідно з законодавством, підставою для припинення дії такої довіреності буде лише припинення існування юридичної особи. Тож у випадку смерті власника довірена людина зможе продовжити діяльність. (пп.4. ч.1.ст.248 ЦК, пп. 6 ч.1. ст 248 ЦК).

2. Перевірте Статут ТОВ

Основний документ компанії (Статут) мусить містити умови, за яких відповідна особа керуватиме бізнесом. Для цього визначте для такої людини окрему посаду. Це може бути заступник директора, головний бухгалтер, виконавчий директор тощо. 

Наступний важливий крок — прописати в усіх документах компанії (Статуті, посадових інструкціях і т. ін.), що той, хто обіймає цю позицію, має всі повноваження керівника (може представляти інтереси товариства, укладати правочини, підписувати документи, керувати поточною діяльністю тощо). Додатково дані щодо такої особи необхідно внести до ЄДР.

Не зайвим буде перевірити, чи відповідає ваша чинна редакція Статуту товариства вимогам ч.1.ст.23 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю». Там уже передбачено, що в разі смерті учасника товариства його частка переходить до його спадкоємця без згоди учасників товариства.

Якщо ж Статут містить інші умови, раджу привести його у відповідність до поточних вимог чинного законодавства.   

3. Не використовуйте ключі директора після його смерті для подання звітності

Договір про надання електронних довірчих послуг не визначає факт смерті директора як підставу для дострокового припинення його дії та не впливає на дійсність ключа. Проте я б однозначно не радила використовувати ключі директора після його смерті для подання звітності, оскільки податкову декларацію має підписувати керівник платника податків або уповноважена особа (п.48.5 ПКУ). Тож якщо податкова звітність міститиме які-небудь порушення цієї статті, її можуть не визнати чинною (п.48.7. ПК). 

4. Подбайте про наявність запасного ключа

Важливо, щоб у ТОВ був додатковий розпорядник банківських рахунків, а також можливість підписувати податкову звітність не лише ключем директора, а й ключем іншої відповідальної особи (скажімо, виконавчого директора чи бухгалтера).

5. Укладіть нотаріальний договір 

Завжди залишається опція укласти нотаріальний договір щодо управління спадщиною згідно ч.1. ст.1285 ЦКУ. Але майте на увазі, що в цьому випадку всі спадкоємці мають дійти згоди та призначити одну особу-керівника спадщиною. Саме цим варіантом скористався наш клієнт.

Висновки

Ключовий висновок цієї колонки для засновників компаній — не зволікати з візитом до нотаріуса, щоб заздалегідь потурбуватися про наслідки найнеочікуваніших подій, а можливо і укласти заповіт. Але перед цим наполегливо рекомендуємо порадитися з фінансистом і юристом. Перший допоможе розібратися з точки зору фінансової структури компанії, другий — підкаже, як гарантувати безпеку компанії в юридичній площині. 

І нехай найближчі десятиліття до цих заходів безпеки вдаватися не доведеться. Але такий серйозний крок точно допоможе зберегти вашу справу.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні